Förflytta dig till innehållet

Skärgårdsdelegationen missnöjd med Traficoms beslut om postutdelningen — "beslutet är för svartvitt"

Foto: Catariina Salo/SPT

På onsdagen möttes Skärgårdsdelegationen. På agendan stod bland annat diskussion om postutdelningen i skärgården, trafikförbindelser och kriterierna för skärgårdskommuner.
– På mötet tillsatte vi bland annat en arbetsgrupp som ska se över kriterierna för vad som definieras som en skärgårdskommun och vad som definieras som en kommun med en skärgårdsdel, berättar Skärgårdsdelegationens ordförande Sandra Bergqvist.
– För tillfället är systemet väldigt invecklat och det vore viktigt att förnya kriterierna så att de blir mer transparenta och rättvisa.
Frågan är viktig eftersom kommuner som definieras som skärgårdskommuner får statligt understöd årligen.
– Flera faktorer påverkar understödet i dag, bland annat kommunens storlek. Vi vill att systemet ska bli tydligare och i högre grad beakta skärgårdsområdenas behov.
Till exempel kan stora kommuner i nuläget få stort understöd även om de har färre invånare som bor i skärgården än en liten kommun.
Förhoppningen är att nya kriterier ska kunna antas i slutet av nästa år.
– Tills det är förslaget att vi fortsätter som nu, det vill säga att de kommuner som är skärgårdskommuner förblir det.
Bland annat Kimitoön och Pargas klassas nu som skärgårdskommuner.

Sväljer inte Traficoms beslut om postutdelningen

Också postutdelningen i skärgården diskuterades på mötet. I våras meddelade posten att de ska börja dela ut post endast en gång i veckan på vissa skärgårdsområden som ansågs vara svårtillgängliga, vilket ledde till skarp kritik.
I november slog Trafik- och kommunikationsverket (Traficom) fast att öar som har minst två schemalagda färjeförbindelser per dag inte är svårtillgängliga områden.
– Den här motiveringen sväljer vi ändå inte riktigt, den är för svartvit. Kravet på att det ska finnas två färjturer per dag är att dra en för skarp gräns, alla skärgårdsområden är ju olika.
Bergqvist påpekar att ett område inte nödvändigtvis är svårtillgängligt trots att det inte finns två schemalagda färjturer per dag.
– Postutdelarna åker ju ändå inte med färjorna utan lämnar posten vid dem, så resursmässigt har det ju inte någon betydelse för posten hur färjornas tidtabeller ser ut.
Skärgårdsdelegationen kommer att ge ett utlåtande om Traficoms beslut.

Skärgårdstrafiken ska ses över

På onsdagens möte tillsattes även en arbetsgrupp för att utreda hur skärgårdstrafikens behov ser ut i framtiden.
– Allt från fartygs kapacitet, förbindelsetrafikens rutter och miljöaspekter ska utredas.
På basen av utredningen ska sedan en plan för skärgårdstrafiken för de kommande 20 åren utarbetas, alltså är det fråga om ett omfattande arbete.
– Utredningen kommer att pågå åtminstone hela nästa år.

Skärgårdsdelegationen
Tillsätts för en riksdagsperiod i taget. Tyngdpunkter i arbetet: Bosättning, förbindelser, näringar, barn och unga, natur, miljö och skärgårdskultur.
Ordförande: Sandra Bergqvist, SFP, viceordförande Raimo Kurki , SDP.
Medlemmar: Sirpa Koskinen, SDP, Vilhelm Junnila, Sannf, Jussi Wihonen, Sannf, Ilkka Kanerva, Saml, Sari Multala, Saml, Ari Torniainen, C, Helena Särkijärvi, Gröna, Nina Söderlund, VF, Jere Riikonen, KD.
Generalsekreterare: Elina Auri, ledande sakkunnig vid Jord- och skogsbruksministeriet.

Dela artikeln

En kommentar: “Skärgårdsdelegationen missnöjd med Traficoms beslut om postutdelningen — "beslutet är för svartvitt"

  1. Kenneth Wilen skrev

    Hördu Sandra nu får du taga tag i annat Färjtrafiken Houtskär Norrskata det är olagligt vad dom håller på med skolbarn företagare arbetare drabbas

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter