Förflytta dig till innehållet

Skärgårdsdelegationen: Låt Pargas och Kimitoön och andra skärgårdskommuner fortsätta vara det, tills nya kriterier är skrivna

Skärgårdsdelegationen påverkar hurudan skärgårdspolitik Finland bedriver. Foto: Anja Kuusisto


Skärgårdsdelegationen underställd Jord- och skogsministeriet tycker att förordningen om vilka kommuner som är skärgårdskommuner och vilka kommuner som är kommuner med skärgårdsdel borde ses över.
Men tills dess bör samma kommuner som hittills anses som skärgårdskommuner och komma åt de miljoner som staten anslår som skärgårdstillägg.
Till de kommunerna hör Pargas och Kimitoön.
– Förordningen är delvis föråldrad och det finns mycket utrymme för tolkning i kriterierna för vad som är en skärgårdskommun, säger skärgårdsdelegationens ordförande Sandra Bergqvist, riksdagsledamot för SFP.
– Vår delegation anser enhälligt att förordningen bör ses över, men att nuvarande kommuner bör behålla sin skärgårdsstatus till dess.

Nya kommuner vill komma med och bli skärgårdskommuner

Delegationen möttes i riksdagen på onsdagen. Att delegationen är enhällig är inte självklarhet, i den sitter nämligen representanter för alla riksdagspartier och även ledamöter för kommuner som sökt om att få bli skärgårdskommun.
Det har bland annat Nyslott och Nådendal gjort. Skärgårdskommuner enligt nuvarande förordning är Enonkoski, Gustavs, Kimitoön, Pargas, Karlö, Malax, Puumala, Sulkava.
Kommunerna med skärgårdsdelar är många fler, bland dem finns Tövsala, Salo, S:t Karins och Nådendal.

Sandra Bergqvist är ordförande för skärgårdsdelegationen och Elina Auri (sittande i bakgrunden) är generalsekreterare. Foto: Anja Kuusisto

Invånarantalet i hela kommunen påverkar, även om skärgårdsborna kan vara få

På årsnivå får skärgårdskommunerna sammanlagt cirka 24 miljoner i statligt understöd. Skulle till exempel Nyslott godkännas som skärgårdskommun skulle staden få 13 av de miljonerna, på basis av sitt invånartal i förhållande till andra skärgårdskommuner.
– Det skulle inte vara rättvist med tanke på att Nyslott har cirka 140 personer som bor utanför fast vägförbindelse. Jämför med Pargas som har cirka 3 200 invånare utan fast väg och som är berättigad till 6 miljoner, säger Bergqvist.
Det här resonemanget gick hem i hela delegationen som enhälligt för sitt förslag vidare till ansvariga ministern.
Delegationen diskuterade även trafikfrågor och lyssnade bland annat på Jari Nieminen från Egentliga Finlands Närings-, trafik- och miljöcentral som berättade om aktuella färje- och förbindelsebåtsfrågor.
– Projektet med att ersätta vajerfärjor med broar är inte heller begravt, säger Bergqvist, nu har Sulkava kommun fått broförbindelse så på sikt ändrar dess skärgårdsstatus.

Skärgårdsdelegationen
Tillsätts för en riksdagsperiod i taget. Tyngdpunkter i arbetet: Bosättning, förbindelser, näringar, barn och unga, natur, miljö och skärgårdskultur.
Ordförande: Sandra Bergqvist, SFP, viceordförande Raimo Kurki , SDP.
Medlemmar: Sirpa Koskinen, SDP, Vilhelm Junnila, Sannf, Jussi Wihonen, Sannf, Ilkka Kanerva, Saml, Sari Multala, Saml, Ari Torniainen, C, Helena Särkijärvi, Gröna, Nina Söderlund, VF, Jere Riikonen, KD.
Generalsekreterare: Elina Auri, ledande sakkunnig vid Jord- och skogsbruksministeriet.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter