Skärgårdsbutiker i Pargas ser bybutiksstödet som oerhört viktigt – fler kan ansöka i år

Livsmedelsverket beviljar i år bybutiksstöd, eller understöd för dagligvarubutikstjänster som det officiellt heter, för totalt två miljoner euro. Det maximala stödet för en butik är 22 500 euro, vilket kan höjas till 30 000 euro om man också erbjuder butiksbilsservice. Stödsumman kan ändå bli mindre om det finns så många stödberättigade att den reserverade summan inte räcker till.
Så gick det till exempel 2019, då butikerna fick ett stöd om drygt 11 000 euro för perioden 1.1.2020–30.6.2021. Den gången överraskades Livsmedelsverket av den stora mängden ansökningar, då 220 ansökningar lämnades in. Man hade reserverat en miljon euro för stödet och räknade då med att det fanns omkring 200 bybutiker kvar i landet som kunde tänkas uppfylla kriterierna.
Senast beviljades stödet till 86 butiker, men nu oroar man sig på Livsmedelsverket över att så få ansökningar lämnats in. Detta trots att man lättat på kriterierna för stödet så att det omfattar alla landsbygdsområden, inte bara den glest bebyggda landsbygden.
Året om ett av kraven
Ett av kriterierna för att kunna ansöka om stödet är att butiken är öppen året om. Dessutom måste avståndet till närmaste butik vara minst 7,5 kilometer – vilket gör att Kyrkbacken i Nagu per definition faller bort i och med att där finns flera butiker nära varandra. Omsättningen får inte heller vara för stor.
Dessutom ska butiken erbjuda något av följande tjänster: posttjänster, möjlighet till kontantuttag, apotekstjänst eller bränsleförsäljning.
Kriterier för bybutiksstödet
Butiken ligger på ett landsbygdsområde.
Butiken är verksam året om.
Butikens försäljning av dagligvaror är mindre än två miljoner euro per år.
Avståndet till närmaste andra dagligvarubutik är minst 7,5 kilometer eller butiken är annars svårtillgänglig.
Sortimentet av dagligvaror ska bestå av minst 500 produkter.
Butiken är inte ett företag i svårigheter enligt EU:s bestämmelser om statligt stöd.
Det maximala beloppet av de minimis-stöd överskrids inte (500 000 euro under en period om tre skatteår).
Den som beviljas stödet förbinder sig till att tillhandahålla dagligvarubutikstjänsten under perioden 1.1.2022–30.6.2023.
Dessutom ska minst en av följande tjänster erbjudas: posttjänster, kontantuttag, apotekstjänster, bränsledistribution.
Två fick stöd senast i Pargas
I Pargas beviljades vid senaste ansökningsrunda 2019 stöd till två butiker, Utö handel och företaget Tuulica Oy som har hand om verksamheten i Iniö lanthandel.

– Vi har tagit del av informationen gällande stödet, men uppfyller inte kraven så vi kommer inte ansöka om bybutiksstöd, konstaterar köpmannen Kristian Eklund i Korpo.
För Korpo handels del uppfyller man inte kriterierna på omsättningssidan i och med att K-marketarna i Nagu och Korpo sorterar under samma bolag.
Beviljade stöd i regionen senast:
- Holmströms Lanthandel Kb, Hitis
- Ab Kasnäsudden Oy (Kasnäs Handel)
- Pyhämaan Valinta Oy, Nystad
- M-Market Houtskär Ab
- Tuulica Ab (Iniö Lanthandel)
- Utö Handel Ab
M-market i Houtskär fick stöd i efterhand
I Näsby i Houtskär beviljades M-market bybutiksstöd i efterhand under den förra ansökningsperioden, eftersom grannen Houtskär Boden slutat med dagligvaruförsäljning.
– Det är nog aktuellt att söka bybutiksstödet igen. Förra gången fick vi först ett nekande svar, men eftersom Houtskär Boden slutade med dagligvaror kort efter ändrades beslutet och vi blev beviljade stödet. Vi uppfyller alla kriterier även denna gång och har lämnat in ansökan till Livsmedelsverket, säger köpmannen Johnny Wikstedt.
I Iniö är Jessica Blomqvist på Iniö lanthandel glad över att stödet finns och kommer också att söka det igen.
– Stödet är väldigt viktigt för oss och så gott som en förutsättning för att vi ska kunna hålla igång verksamheten som vi tänkt oss året om. Vintertid är vi ändå färre än 200 personer på Iniö, kontrasten till sommaren är enorm, säger hon.
”Ansökningarna brukar ramla in på slutet”
På Nötöboden är nya köpmannen Lotta Laaksonen litet förundrad över Livsmedelsverkets oro.
– Jag har via många olika projekt varit inblandad i ansökningsprocesser och jag vet av erfarenhet att en stor del av alla ansökningar ramlar in de sista dagarna och de sista timmarna innan deadline. Nu har vi ändå nästan hela oktober kvar att ansöka, säger hon.

För sin egen del är Laaksonen bara nöjd att det ännu finns tid att slipa på ansökan. Hon är nämligen inte helt säker på om Nötöboden uppfyller kraven på kringtjänsterna.
– Jag har försökt förhandla med posten om att bli ombud för dem ända sedan maj, men utan resultat. Bränsleförsäljning finns i anslutning till butiken, men det är ett skilt företag som sköter den biten. Men det här med kontantuttag tror jag åtminstone ska gå att ordna, säger hon.
Stödet skulle vara mer än välkommet, eftersom verksamheten inte är lönsam den här tiden på året.
Kan investera tack vare stödet
För Utö handel är bybutiksstödet enligt styrelseordförande Karl-Erik Sjöbergs ord ”jävligt viktigt”.
– Butiken går i princip på gränsen hela tiden, men tack vare stödet i fjol kunde vi investera i nya kylapparater och en luftvärmepump för att hålla temperaturen inne i butiken nere på sommaren.

Om stödet beviljas igen har man planer på att förnya butiksdörrarna och låsen samt belysningen.
– De här är alla nödvändiga investeringar som vi inte annars skulle ha råd med utan att höja priserna betydligt. Enligt vissa har vi redan nu dyra priser, men om man tänker på transportkostnaderna har vi sist och slutligen relativt billiga priser, tycker Sjöberg.
– Vi är väldigt tacksamma över att det finns stöd som det här som man kan ansöka om.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.