Skärgårdsbor efterlyser snabbare rutt till Utö och är beredda att betala för den


Förbindelsebåtsmötet ordnades på Utö i måndags. Foto: Kim Lund
När NTM-centralens skärgårdssakkunnige Jari Nieminen i måndags åkte ut till Utö havshotell för att höra skärgårdsbornas tankar om förbindelsebåtstrafiken blev det nästan brist på sittplatser. Cirka 40 skärgårdsbor och fritidsboende längs m/s Eivors rutt hade hörsammat kallelsen för att ge sina synpunkter på trafiken.
Björn Lindström steg på i Jurmo. Han gör en jämförelse med trafiken i Stockholms skärgård.
– Där har de snabba fartyg som kör i 20 knop. På Eivor ska man sitta i många timmar trots att man kunde göra resan på halva tiden. Alla skulle vinna på det. Annars är jag nöjd med båten, men lite mera fart kunde den ha.

Det var gott om folk då Jari Nieminen diskuterade Utörutten med skärgårdsborna. Foto: Kim Lund
Men Utörutten kräver ett stabilt isgående fartyg som klarar sig i stormar och svår sjögång. Så någon lätt ekvation att hitta ett lämpligt fartyg är det inte. Kapacitetsbehovet varierar också kraftigt under året. Sommartid kan fartyget vara proppfullt, på vintern kan det vara endast en handfull passagerare ombord.
Rederiet Meritie som sköter trafiken kör sommartid också med m/s Kökar från Åbo. I motsats till Eivor är trafiken avgiftsbelagd, men många väljer ändå Kökar som är betydligt snabbare.
Också Tiina Johansson på Jurmo är beredd att betala för en fungerande trafik.
– Ett årskort 50 – 100 euro skulle säkert accepteras. Inte har skärgårdsborna sagt att trafiken ska vara gratis. Men avgifterna måste vara rimliga och inte som i minister Berners förslag. De var hutlösa.

Tiina Johansson. foto: Kim Lund
Frågan om avgifter var senast aktuell då kommunikationsminister Anne Berner (C) för snart två år sedan ville införa avgifter på all trafik.
Förslaget sköts enhälligt i sank av både skärgårdsbor, företagare och fritidsboende, men avgiftsfrågan är knappast begravd för eviga tider.
Jan-Erik Karlsson som äger Nötöbutiken tappade så gott som all virkesförsäljning då godstransporterna befriades från avgifter år 2009.
I stället transporterade folk ut sitt byggmaterial från affärskedjorna i Åbo.
– Det är en stor politisk fråga. Hur mycket ska det kosta och vem ska betala? Men om det är den enda möjligheten att ha kvar förbindelsebåtstrafiken så är jag beredd att betala för den hellre än att vara utan.
Genom åren har förutsättningarna för förbindelsebåtstrafiken förändrats i snabb takt. Den fast bosatta befolkningen har minskat, medan turisternas antal har ökat. Många som kommer till huvudöarna som Nagu och Korpo vill gärna åka längre ut, men i dag är det krångligt att pussla ihop tidtabeller och åka ut på en dagsutflykt.

Skärgårdsbor. Jan-Erik Karlsson och Monica Aaltonen deltog i förbindelsebåtsmötet på Utö i måndags. Foto: Kim Lund
Karlsson tycker därför att det i offertförfrågningarna kunde ingå ett sjöbussalternativ som ett komplement till den ordinarie trafiken i synnerhet sommartid.
– Man måste vara realist och inse att ortsborna minskar och att turisterna ökar och att det borde skapas en marknad för turisterna. Men här är nog lite att fundera på, hur man ska få utbud och efterfrågan att mötas.
Mera tvärtrafik mellan öarna så att man kunde åka mellan till exempel Utö och Lökholm eller Borstö skulle också vara bra, säger Karlsson.
– Eller varför inte så att man först äter en fisktallrik på Aspö och sen hamburgare på Bodö.
För Aspöbon Monica Aaltonen står en ny brygga med en skaplig ramp högt på önskelistan. Det gör också postgången som i dag haltar betänkligt efter att postlagen ändrades. Nu kommer inte förbindelsebåten i land med posten om den inte har passagerare ombord som ska stiga av eller på.

m/s Eivor anlöper också Aspö. Foto: Kim Lund
Och postpaketen måste Aspöborna hämta från Pärnäs.
Att ta sig vidare från Pärnäs utan egen bil är i dag harts när omöjligt. Endast på lördagar kombinerar busstidtabellerna med Eivors tidtabell.
– Det är svårt med busstrafiken och det borde absolut finnas en anropstaxi som man kunde beställa minst en gång i veckan.
Det säger också Tiina Johansson.
– Nu kör den endast varannan vecka och det är alldeles för lite.
Anropstaxi behövs – men den kostar
Det är Pargas stad som upprätthåller taxitrafiken. Näringslivschef Tomas Eklund är medveten om behovet av anropstaxi, men säger att det är en budgetfråga.
Han påminner ändå om att Pargas stad i sin nya strategi lägger extra stor vikt på skärgårdens förbindelser.
– Vi diskuterar frågan väldigt mycket och i den nya strategin behandlas förbindelserna i ett skilt trafikpolitiskt program som innehåller bland annat förbindelsebåtar, färjor och broar. Förbindelserna är otroligt viktiga för en levande skärgård.
LÄS OCKSÅ: Nya miljökrav försvårar konkurrensutsättningen
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.