Förflytta dig till innehållet

Skärgårdsbor efter skrällarna med posten och fastighetsskatten: "Man känner sig som B-medborgare"

Människor som sitter vid bord i ett konferensrum. Bild tagen från sidan.

Människor som sitter vid bord i ett konferensrum. Bild tagen från sidan.

Bekymrade miner. Postis beslut om minskad utdelning i skärgården ifrågasattes under Hitis Tingets sammanträde i Kasnäs på onsdagen. Längst till vänster står Postens områdeschef i Egentliga Finland Hannu Riihimäki och svarar på åhörarnas frågor. Bild: Adrienne Westerback.


Både postutdelningen och den förhöjda fastighetsskatten diskuterades under Hitis Tingets möte på onsdagen.
Postens områdeschef i Egentliga Finland Hannu Riihimäki och sekretessansvariga Päivi Rokkanen är på plats för att redogöra för det tidigare beslutet om att dela ut post i skärgården endast en gång i veckan.
– Det finns alltid rum för utveckling, men förslaget om postutdelning endast en gång i veckan bryter enligt oss inte mot lagen, säger Hannu Riihimäki.
Med det sagt hoppas han ändå att man kan komma fram till fungerande lösningar.

Utdelning en gång i veckan är inget krav

Hannu Riihimäki nämner mängden brev som en orsak till beslutet, men det får mothugg av åhörarna.
– Jag förstår att det finns lönsamhetsproblem, men att det drabbar just skärgården på det här viset kan vi inte acceptera, säger Sixten Laine på Rosala.
Lagen säger att utdelning ska ske minst en gång i veckan, men det här är heller inget krav utan den kan också delas ut flera dagar.
– Det stämmer och det är en möjlighet, säger Päivi Rokkanen. Men tyvärr är det i den här riktningen – med mindre utdelning – som postväsendet är på väg också generellt. Posten måste bara anpassa sig.
Jan Sundberg, Hitis Tingets sekreterare, konstaterar att det därmed är på politisk nivå som ändringar måste ske.
– Det är i de pågående regeringsdiskussionerna som saken måste föras fram, säger han. Posten följer lagen men lagar kan ändras.

”När det kommer båt eller färja emot så blir det stopp?”

På mötet råder det också osäkerhet kring vad det egentligen är som Posti (det finns inget officiellt svenskspråkigt namn) sist och slutligen sparar genom de här åtgärderna.
– Förlusten för skärgården blir betydligt större än den vinst som posten gör, säger Erik Lönnfeldt från Västanfjärd. Och är det inte nöjda kunder ni vill ha?
Daniel Wilson instämmer.
– I lagen nämns det på två ställen att jämlika villkor för postutdelningen ska gälla i hela landet, men nu är det bara vissa som drabbas, säger han.
Så varför är det just skärgården som räknas som svåråtkomligt område, frågas det på mötet.
– Är det på det viset att om hushållen är åtkomliga med hjulfordon, fast de sedan ligger långt bortom närmaste tätort, är det inga problem? Men när det kommer båt eller färja emot så blir det stopp? frågar Jan Sundberg.
Varken Hannu Riihimäki eller Päivi Rokkanen kan svara på den frågan.

Oklarheter kring fastighetsskatterna

Följande punkt på mötets agenda är de förhöjda fastighetsskatterna som drabbat många markägare i skärgården.
Erik Lönnfeldt, som till sin utbildning är lantmätare, är inbjuden att redogöra för läget men han understryker att han inte är någon expert.
Enligt honom gör Skatteförvaltningen så kallade schematiska värderingar av marken, där alla nu dragits över en kam och det därför blivit mycket fel.
Det han kan konstatera är att man nog inte heller har tänkt på skärgården då man gjort dessa värderingar.
– Det är mycket som inte stämmer och instruktionerna från skattemyndigheternas sida är väldigt oklara, säger han. Det är beskattaren som borde bevisa grunderna för beskattningen för den skatteskyldiga och inte tvärtom.

”Det känns som att vi bara släcker bränder just nu”

Erik Lönnfeldt råder alla drabbade att söka om ändring till Skatteförvaltningen för det här året, eller be om uppskov att inte betala före saken om huruvida beskattningen gått rätt till eller inte är utredd.
Om man betalat för mycket ska man också be dem betala tillbaka dessa summor säger han.
Lönnfeldt hoppas att Skatteförvaltningen är villiga att gå i dialog kring saken och han anser att det bör ske en förändring.
– Det är lika fel oberoende om det är fråga om stora eller små summor, säger Daniel Wilson. Det är ändå en oskälig avgift för ett ekonomiskt värdelöst område.
Enligt Wilson verkar tanken om skärgårdens utveckling helt ha försvunnit.
– Det känns istället som att vi bedriver någon slags brandkårsverksamhet just nu, där vi konstant bara försöker släcka bränder.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter