Skärgårdens ringväg lockar många hemestrare – men för den som inte vill övernatta i naturen kan problem uppstå

Längs med skärgårdens ringväg kryllar det av finländare på hemester, det vill säga semester i det egna landet. Man möts av allt från moderna husbilar och fullpackade motorcyklar till svettiga cyklister och stånkande vandrare.
Att ta sig till ringvägen är enkelt – men under resans gång märker många av logistiska problem som sätter käppar i hjulen.

På parkeringsplatsen invid Nagu gästhamn är paret Sari och Sauli Närhi i full gång med att lasta av sin motorcykel, som tagit dem halvvägs längs med Skärgårdens ringväg på bara ett dygn.
Motorcykeln, som är stor nog att dölja dem båda i sin skugga, är ett nytt köp för sommaren och har på sin jungfrufärd tagit paret Närhi till Åbolands skärgård för första gången.
— Det har varit otroligt häftigt att uppleva skärgården, som är helt olik den natur vi är vana vid i Jyväskylä, säger Sari.
Skärgården har varit en positiv överraskning inte bara i fråga om sin vackra natur, utan även i fråga om de goda förbindelserna.
— Färjorna åker ofta och man tar sig snabbt dit man vill, poängterar Sauli.
Något som försvårat parets resa i skärgården är ändå bristen på campingområden. Sari berättar att de är tvungna att åka mycket längre sträckor än vad de planerat för att ta sig från en sovplats till en annan.

Bristen på campingområden bekymrar även sommarturisterna Teemu Översti och Anu Huuriainen, som båda två är ute på en soloresa i skärgården.
Deras huvudsakliga transportmedel består av bussar och kollektivtrafik, vilket gör dem väldigt bundna vid både tidtabeller och lättillgängliga sovplatser.
— Bristen på campingplatser försvårar verkligen resandet för mig. Jag har med mig ett eget tält, men vågar inte som ensam kvinna nyttja allemansrätten och lägga mig ute i någon skog för att sova, säger Huuriainen.
Både Översti och Huuriainen är medvetna om att det finns mindre campingplatser, men att ta sig dit med hjälp av kollektivtrafik eller till fots är allt annat än lätt.
Dessutom poängterar de att det är mycket svårt att hitta information om övernattingsställen på nätet. Översti anser att marknadsföringen är bristfällig och ofta dåligt uppdaterad.
— Det skulle vara mycket lättare att resa runt i skärgården ifall all info fanns samlad på en och samma plats. Det här gäller både tidtabeller och övernattningsställen, anser Översti och Huuriainen.
Campingområden i Pargas skärgård
- Solliden Camping, Pargas centrum
- Gammelgård, Nagu
- Villa Vintage, Käldinge
- Mossala Island Resort, Houtskär
- Bruddalsviken camping, Iniö

Någon som inte bekymrar sig över bristen på campingplatser är Jasmin Satta, som vilar i sin hängmatta efter dagens första cykeletapp.
Hon är ute på sin första längre cykeltur, och planerar att cykla längs skärgårdens Lilla ringväg på tre dygn. Hon har med sig både tält och hängmatta för att kunna övernatta var som helst i naturen.
— Jag är inte alls rädd för att övernatta ensam. Jag känner mig trygg, och njuter av att resa ensam och kunna röra mig enligt min egen tidtabell, säger hon.
Alla resenärer som ÅU talade med är överens om att skärgården är otroligt vacker och färjförbindelserna är förvånansvärt bra. Men det finns utrymme för förbättring.

Pargas blivande turismchef, Benjamin Donner, förstår paret Närhis samt resenärerna Överstis och Huuriainens bekymmer kring bristen på campingområden.
— Det här är ett problem som har diskuterats redan länge. Jag kommer absolut att jobba för att utveckla övernattningsmöjligheterna i skärgården, men det är endast möjligt med hjälp av ett nära samarbete med företag som är villiga att inleda campingverksamhet här i området, säger han.
Den knapphändiga marknadsföringen och kollektivtrafikens osynkroniserade tidtabeller är också kända för Donner.
— Vi kommer att jobba mycket med att göra skärgården mer tillgänglig för alla. Färjförbindelserna är bra i sig, men omöjliga att förstå sig på för folk som inte är bekanta med skärgården sedan tidigare. Vi vill förändra det här.
Donner hänvisar ändå till att det inte är lätt då det handlar om vattentrafik, som ofta kör enligt efterfrågan och kan frångå sina egentliga tidtabeller.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.