Skärgårdens Ringväg fyller 25 år – man hoppas kunna fira med rekordår trots coronan

Knappt hade ringvägssäsongen hunnit börja den 14 maj innan det blev dags för premiering, då Turistföreningen i Finland TFF r.f. utsåg Skärgårdens ringväg till årets toppdestination inom inrikesturismen. Hedersdiplomet överräcktes till turismchef Niina Aitamurto i Nagu i måndags.
TFF:s vice ordförande Kalevi Antikainen motiverade valet med att den urgamla skärgårdsrutten utvecklats till en modern reseprodukt med ett pärlband av service från ö till ö.
Motsvarande hedersomnämnande har tidigare getts bland annat maritimcentret Vellamo i Kotka, Åbo i egenskap av Europas kulturhuvudstad 2011 och Ranua djurpark.
– Både små och stora turistdestinationer har premierats tidigare och vi är förstås väldigt glada över att vi nu får ta emot den här utmärkelsen. Vanligtvis är premieringen i slutet av året, men i år blev det redan i början av högsäsongen, säger Aitamurto.
Rekordsommar i sikte?
Förväntningarna inför sommaren är självklart högt ställda, både för stadens turismenhet och hos företagarna. Fjolåret visade vägen och den ökade synligheten i olika kanaler i och med jubileumsåret gör att man har all rätt att förvänta sig ett nytt rekordår, gällande restriktioner till trots.
– Vi har satsat mer än tidigare på den digitala marknadsföringen och vi har märkt att också andra snackar om ringvägen på sociala medier. Det är inte bara en monolog som vi själva för, utan det märks att vårt varumärkesarbete har lyckats.
Ringvägen kommer också att synas i den riksomfattande ”100 syytä”-kampanjen som de lokala turismorganisationernas samarbetsorgan Suoma ry. håller i trådarna för. En finskspråkig 32-sidig specialbilaga kommer att distribueras med tidningen Saaristo-uutiset.
Finns saker att förbättra
Men utvecklingsarbetet är hela tiden fortgående. Det gäller att se till att servicen längs rutten motsvarar dagens behov. Samma koncept som fanns 1996 då Ringvägen lanserades går inte nödvändigtvis hem 25 år senare.
– Det viktigaste vi på staden kan göra är att skapa så goda förutsättningar som möjligt för företagarna och det är självklart i allas intresse att resenärerna använder sig av tjänsterna längs vägen och betalar för sig.

Aitamurto sticker inte under stol med att det finns saker som kan förbättras.
– Då mängden resenärer ökar, ställer det nya krav på infrastrukturen. Ledordet är ändå hållbar utveckling och att förespråka en längre säsong. Faktum är att ingen företagare kan investera enbart med tanke på några rusningsveckor i juli. Samma sak gäller förbindelserna, där man inte kan förbise att verksamheten för rederierna måste vara lönsam. Det kräver en hel del att sätta in en extra avgång på något av de kritiska passen.
Stor ekonomisk betydelse
För Aitamurto som började som turismkoordinator i Pargas för knappt tre år sedan blev Ringvägen bekant redan under studietiden, då hon gjorde ett projektarbete om rutten.
I dag är den ekonomiska betydelsen av ringvägarna i helt andra sfärer. Enligt den senaste tillgängliga statistiken (2018) för hur mycket pengar ringvägen hämtar till regionen ligger summan kring 19,7 miljoner euro. Färskare statistik finns inte tillgänglig, men om man ser till mängden resenärer torde betydelsen vara ännu större i dag.
År 1996 åkte 5 000 resenärer stora ringvägen, i fjol var siffran 22 500.
Små nyheter
Längs med Ringvägen kan resenärer i år plocka med sig gratis vykort med motiv från samtliga kommundelar och andra ringvägsmotiv som staden bjuder på. Dessutom har en del mindre souvenirer tagits fram enligt de önskemål som kommit från resenärerna.
– Vi har många som kommer på nytt år efter år för att de fattat tycke för skärgården. Ja läste om en person som åkt stora ringvägen 16 gånger under årens lopp, det berättar ju en del.
I år finns dessutom en del nya ruttalternativ som kan kombineras med de inarbetade ruttdragningarna. Rederiet Vitharun trafikerar mellan Röölä hamn i Rimito och Själö från den 24 juni till den 8 augusti, och till Röölä kommer man med Föli-buss från Åbo.

– Det gör det möjligt för den som inte vill cykla eller ta bil att åka Lilla Ringvägen runt. Dessutom blir det trafik från Hangö mot Kimitoön och Pargas samt till Jurmo och Utö från och med juli, berättar Aitamurto.
Har du något eget smultronställe längs ringvägarna?
– Ett ställe är klipporna i Mossala då man väntar på Antonia att ta en vidare till Iniö, stämningen där är på något vis så speciell. Ett annat exempel är dagbrottets utsiktsplats i Pargas, där man får en inblick i hur gruvan inverkat på Pargas.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.