Skärgårdens businessevent samlar 150 experter, företagare och investerare i Korpo

Just nu ordnas A’Pelago Initiative för första gången. Forskare, riskkapitalister, representanter för offentliga förvaltningen, företagare och skärgårdsbor samlas under två dagar i Skärgårdscentrum Korpoström.
Syftet med evenemanget är att bilda ett internationellt företagarnätverk som skall gynna skärgården och skärgårdshavet.

Under evenemanget kan de 150 deltagarna lyssna på olika seminarier och paneldiskussioner som på olika sätt berör skärgårdens utmaningar och möjligheter till innovation.
Här talar forskare i marinbiologi och ekonomi, olika investerare och företagare samt skärgårdsborna själva.
Fokus ligger på att skapa en dialog om vilka utmaningar det finns i skärgården och hur företag, organisationer och offentliga sektorn tillsammans kan skapa innovativa lösningar.
Christian Pleijel från Kökar anser att initiativet är intressant just för att det samlar många från privata sektorn.
– Det ser man inte så ofta i liknande sammanhang, så det uppskattar jag. Företagen ser ju världen och människorna som potentiella kunder, det skiljer sig mycket från mitt perspektiv. Jag ser människor som öbor eller som användare av öar, säger Pleijel.

Pleijel höll ett seminarium på förmiddagen på torsdagen. Han presenterade begreppet ”bobarhet” som man tagit fram på Kökar.
Begreppet är ett alternativ till begreppet hållbarhet som inte alltid ger de rätta verktygen för att hantera öarnas utmaningar.
Bobarhet mäter 40 olika indikatorer som ger en bild av hur livet på ön ser ut och var de största problemen finns.
Under förmiddagen diskuterades till exempel problem i infrastrukturen som uppstår när öns invånarantal varieras så drastiskt under ett år.
På sommaren skall vattenförsörjning, avlopp, avfallshantering med mera klara av många gånger fler människor än på vintrarna. Det är påfrestande för öns infrastruktur.

Maria Leppäkari, livskraftschef på Pargas stad, välkomnar initiativets holistiska förhållningssätt till skärgården.
– Här lyfts många olika perspektiv fram, allt från forskning om havet till öarnas infrastruktur. För oss i Pargas stad är det väldigt viktigt att ta med öbornas röster, då är begreppet bobarhet ett mycket bra begrepp som kan ge viktiga verktyg, säger Leppäkari
Föreningen Pro Korpos ordförande Ida-Kajsa Johansson säger att det positiva med att samla företag och affärsmän är att det ger en chans se skärgården som en grogrund för innovation.
Hon skulle dock gärna sett större närvaro av skärgårdsborna.

– Skärgårdens öar lämpar sig bra för att testa olika projekt, som hållbarhetsprojekt till exempel. Man kan följa upp projekten bra eftersom att öarna är slutna, små områden, säger Johansson.
Distansarbete kan på många sätt gynna skärgården och Johansson hoppas att företagen ser möjligheter i att erbjuda sina anställda möjligheter att bo i skärgården och jobba på distans.
Torsdagens seminarier handlade bland annat om Skärgårdshavets framtid, forskning om havets ekosystem, digitala företagstrender och lösningar för distansjobb i skärgården.
I dag, fredag, ligger fokuset mera på uppstartsföretag som på olika sätt berör skärgården. Man vill ge företagen en chans att få råd av insatta och träffa investerare.
Initiativtagarna för evenemanget är entreprenörerna Patrik Anckar och Timo Ketonen.
Som inflyttad skärgårdsbo skulle jag gärna ha deltagit och säkert haft åsikter, tankar , erfarenheter och tom visioner men deltagaravgiften var ör storc för en privsatperson.