Förflytta dig till innehållet

Skärgården hör till de svåraste områdena att bekämpa olja i – på lördag ordnas därför en storövning

I första delen av övningen drar man ut oljebommar på torra land, på lördagen övar man till havs. Foto: Anja Kuusisto


Vår skärgård – eller skärgården inom Egentliga Finlands räddningsverks område – betecknas som landets mest utmanande vid eventuella oljeolyckor.
Men när det övas går det lugnt till – såsom i alla beredskapsövningar gäller det att gå igenom moment för moment i detalj, repetera och studera. Sitter kunskapen hanteras krissituationen bättre.
Den här gången handlar det alltså om oljebekämpning. Det är ingen liten övning.
– Endast en gång i året satsar vi så mycket resurser och pengar på en övning, säger räddningsverkets räddningschef Juha Virto.

Många frivilliga brandkårister deltar i övningen

I hamnen vid sjöbevakningsstationen i Pärnäs lägger båt efter båt till på fredagsmorgonen. En del anländer med bil. I en av hallarna samlas brandmän och frivilliga brandmän till kaffe och föreläsning.
Här finns fastanställda brandmän från stationerna i Åbo, S:t Karins, Nystad och Pargas plus avtalsbrandkårister från Kimito, Houtskär, Korpo, Tövsala och Nagu.
I övningen är de alla ett. Kommandot förs av Egentliga Finlands räddningsverk, där brandchef Jukka Marjanen har haft huvudansvaret för den här övningen.
Marjanen visar några bilder från senaste motsvarande övning, som hölls i havsområdet utanför Vepsarn 2017.
– Här ser ni hur oljebommarna drogs då, och här hur de borde ha dragits, säger han och visar en rakare linje mellan två holmar som hade avgränsat oljan mycket bättre.
Vindstyrka, vindriktning, strömmar, och förstås förtrogenhet med utrustningen gör sitt till för hur oljebekämpningen lyckas.
– Förankringen av bommarna ska göras med 50 meters mellanrum.
Nu har räddningsverket nya containrar som innehåller bomutrustning, och man övar hur bommarna tas ut och läggs in. Själva bommarna är inte alla av samma längd eller likadana, då det finns både äldre och nyare utrustning.

Sebastian Henriksson. Foto: Anja Kuusisto

1000 meter bommar ska stänga av ”oljeolyckan” som övas i dag

På lördagen lägger man ut oljebommar till en total längd på 1000 meter i Korpovatten, mellan Halsholmsgrundet och Södholmarna. Man ska också öva att lyfta upp bommarna ur havet på fartygens däck.
Brandförman Sebastian Henriksson och brandmästare Riku Koskinen håller i trådarna för övningen i Pärnäs på fredag och till havs ska Koskinen föra befäl över bomläggningen. Ledningsfartyget i övningen är Turku Meri 11.

Tövsalas FBK har nyligen fått en ny båt, ett systerfartyg till Houtskärs. Näst i tur att få en ny är Kimitoöns FBK. Foto; Anja Kuusisto

Oljan är illa i alla dess former

– Precis alla oljeprodukter som hamnat i havet är skadliga för miljön och människan. Det kostar mångfalt om oljan hamnar i innerskärgården, jämfört med om vi lyckas bekämpa den längre ut till havs, och dyrare blir det ju närmare land vi kommer, säger Henriksson.
– Våra livligt trafikerade farleder gör att vi måste ha beredskapen i skick, men också de många krigstida vraken som finns här utanför är betydande risker, i något skede läcker något ut från dem.
Fartygstrafiken störs inte av övningen i dag, men småbåtstrafiken hindras en kort tid i övningsområdet. Man ska med andra ord undvika vattenområdet mellan Svartholm och Södholmarna på Korpofärjans sida.

Oljebekämpningsövningen SAAME 2019
En tvådagars bom- och logisktikövning där personal från brandstationerna i Åbo, S:t Karins, Nystad och Pargas samt FBK:are från Kimito, Houtskär, Korpo, Tövsala och Nagu deltar.
På lördag (7.9) övar man till havs, mellan Svartholm och Södholmarna i Korpovatten.
Man lägger ut oljebommar på en total längd på cirka 1000 meter mellan Harsholmsgrundet och Södholmarna.
Egentliga Finlands räddningsverk har cirka 30 båtar och fem fartyg, samt 14 750 meter oljebommar att förfoga över vid en eventuell oljeolycka.
Skärgården inom Egentliga Finlands räddningsverks område betecknas som landets farligaste och besvärligaste vid oljeolyckor. Utöfarleden och Stockholmsfarleden har tät trafik och även krigtida vrak räknas som en betydande oljerisk.
 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter