Skärgården förhandsröstade flitigt – men är det ett spännande eller skrämmande val?

Egentligen skulle förhandsröstningen ombord på förbindelsebåten Baldur ordnas redan i måndags men vinterstormen satte stopp för de planerna.
Istället kastade Baldur loss på tisdagsmorgonen och ombord fanns då också valförrättarna Tarja Sirkiä och Linnéa Walldén med plexiglas, ett litet valbås av papp, pennor, kuvert, valsedlar, en printer och en streckkodsläsare att läsa av id-kort med.
Och många leenden förstås. Bland väljarna finns många bekanta och valförrättarna hinner också säga hej mellan varven.

Valbåset av papp spänns fast på en barnmatstol i lekhörnan i Baldurs restaurang och så fort Baldur lägger till i Utö kliver Karl-Erik Sjöberg ombord. Han behöver inte många sekunder på sig i valbåset.
Hur spännande är det här valet?
– Spännande? Nä, det är nog snarare skrämmande, utbrister Sjöberg. Jag undrar om de har funderat riktigt till slut på hur allt ska gå.

De frågor som Sjöberg tycker är viktiga handlar bland annat om ambulerande vård. Någon inom hälsovården kunde regelbundet besöka de bebodda öarna så att alla som bor i skärgården inte skulle behöva åka till fastlandet för kontroller och vård.
– Får se hur det går för oss efter valet. Blir det bättre eller sämre på glesbygden? De stora bostadsorterna är som svarta hål som suger åt sig allt och politikerna motiverar med att det är där som människorna finns, säger Sjöberg.

Inte heller Utöbon Susanna Hedberg tycker att välfärdsområdesvalet kan kallas spännande och hon håller med om att ambulerande hälsovårdare, som till exempel kunde vaccinera hela öns befolkning på en gång, är en viktig fråga.
– Men inte är det här nån nagelbitare. Jag röstar nog främst av pliktkänsla, säger Hedberg.
Förutom hälsovårdare som besöker de bebodda öarna regelbundet hoppas Hedberg, som har hand om Utö handeln, att avgifterna för sidoapotek eller så kallade medicinskåp ses över. Nu är avgiften för att driva ett sidoapotek så hög att man till exempel på Utö inte har råd att sälja mediciner.

Andra frågor som engagerar i skärgården är förbindelserna, hälsocentralen och äldreomsorgen, som det enligt Jurmobon Tiina Johansson inte har talats tillräckligt om.
– Hur ska vi klara oss här på öarna om vi behöver avlastning? Det här valet är mycket spännande och det är livsviktigt att vi röstar och livsviktigt att vi får in nån från skärgården, säger Johansson, som stod först i kön när Baldur angjorde bryggan i Jurmo.

Sammanlagt 33 personer valde att förhandsrösta i skärgården på tisdagen. Själva röstandet ombord på Baldur gick smidigt och kuvert samt röstsedlar räckte till. Antalet som röstade var ungefär som väntat.
– Helt okej, konstaterar Sirkiä som visserligen varit med om val som lockat till och med 200 personer att rösta i skärgården. Men det var ett annat val och en annan tid på året.


Komplettering 19.1 kl 8:28: I stycket om sidoapotek har ”så kallat medicinskåp” lagts till för tydlighetens skull.
Som du Jaana borde veta så är ditt påstående inte sant! Om det är något parti som verkligen driver på att den offentliga sk. Sotesektorn ska stärkas och att alla oberoende av boningsort, inkomster och modersmål ska få vård och omsorg nära och i tid, så är det Vänstern. Det kom mycket tydligt fram i valmaskinerna. Men jag förnekar inte att de partier du nämner också stöder glesbygden, och därför bör vi hålla ihop och samarbeta i stället för att komma med osanningar om varann.
Bred demokrati med många och jämförelsevis stora nämnder kunde hjälpa med att få fram skärgårdens och glesbygdens röst. Det verkar vara bara KD, SFP och Centerpartiet som tänker på annat än stora städer.