Smal vattenpest hittad i Pemar – ny invasiv art i Finland

I Ankkalampi i Pemar har man funnit den invasiva växtarten smal vattenpest (Elodea nuttallii).
Arten härstammar från Nordamerika, och i EU klassas den som skadlig. Växten kan snabbt konkurrera ut lokala arter, försämra vattenkvaliteten och rubba det ekologiska kretsloppet. Den utgör dock ingen fara för människan.
Den smala vattenpesten påminner starkt om den kanadensiska vattenpesten Elodea canadensis, som redan etablerat sig i Finland. Också den kanadensiska vattenpesten är invasiv och skadlig för den finska naturen. De två arterna liknar varandra, men bladformen är annorlunda.
Den smala vattenpesten har förekommit i Estland, Sverige och Norge, och detta är första gången den noterats i Finland.
Spridits via akvarium
Enligt Naturresursinstitutet har växten nått miljön på grund av mänskligt agerande, och har troligtvis spridit sig från ett akvarium.
I Ankkalampi har man även tidigare stött på solabborre, Lepomis gibbosus, en akvariefisk som i EU klassas som skadlig.
För att förhindra spridningen av invasiva arter bör man meddela vieraslajit.fi direkt ifall man noterar en skadlig art. Att sprida vattenpest eller andra skadliga främmande arter är förbjudet, även i den egna dammen på gården eftersom arterna kan sprida sig vidare via exempelvis fåglar.
Under juli månad kartläggs vattenpestens spridning i Ankkalampi och andra närliggande vattendrag. De som badar i området uppmanas fästa extra uppmärksamhet vid att avlägsna växtdelar från badleksaker och annat som varit i kontakt med vattnet.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.