Förflytta dig till innehållet

Skådis med Åboanknytning stjärna i ny Porkaladokumentär med manus av Hangöbo

Martin Bahne spelar en av huvudrollerna i iscensättningarna för "Porkala – Röster från Parentesen".

Från sommaren 2022 till våren 2023 spelas ett stort antal scener med skådespelare och statister in för storprojektet ”Porkala – Röster från Parentesen”. Den nya dokumentärfilmen om utarrenderingen av Porkalaområdet åren 1944–1956 berättas ur ett helt nytt perspektiv. I huvudrollerna ses S:t Karinsbördige Martin Bahne, Cecilia Paul och Barbro Backman.

”Historien får liv”

Filmprojektet som inleddes med planering och intervjuer hösten 2021, har under 2022 kommit in i följande fas. Under sommaren spelades ett antal scener in med både skådespelare och statister på det forna arrendeområdet. I oktober har ytterligare bärande scener spelats in, och arbetet fortsätter senare under hösten och i vinter.

– Vår tanke var redan från början att lyfta upp och berätta om verkliga händelser med skådespelare, tidstypiska kläder och rekvisita, och givetvis på plats där allt skedde åren 1944 till 1956. Så får historien liv på ett helt annat sätt, säger Hangöbördige manusförfattaren Christoffer Holm.

Flera scener berättar om evakueringen från Porkalatrakten 1944. En av dem spelades  in i Sjundby slott i Sjundeå i början av oktober. Matti Raita
Flera scener berättar om evakueringen från Porkalatrakten 1944. En av dem spelades in i Sjundby slott i Sjundeå i början av oktober.

Redan 2021 anlitades ett flertal skådespelare till projektet. I huvudrollerna ses Martin Bahne och Cecilia Paul, båda kända från både film och teaterscenen. Bahne och Paul spelar bärande roller tillsammans med Ingåbon Barbro Backman, känd från ett flertal regionala teaterscener.

– Att få göra en levande dokumentärfilm med dessa skådespelare är en ära. Vi är mycket glada för att de och många fler vill vara med och göra den här filmen till något extra, och framför allt ge liv till de många personliga och gripande berättelser vi samlat in av dem som var med då det begav sig, säger producent Kerstin Karlberg.

De övriga skådespelarna och statisterna som kommer att synas i dokumentären är samtliga regionala. Många av dem har lång erfarenhet av bland annat revyer och sommarteater.

Några nya namn finns också med. Totalt medverkar över 20 skådespelare och statister av alla åldrar i produktionen.

Kräver mycket jobb

Att iscensätta historiska händelser från 1940- och 50-talet kräver omfattande planering och förberedelser. Projektet har anlitat Anita Sandholm som kostymör, Pirjo Johansson som maskör och Petri Horttana för scenografi. Utöver det får teamet stor hjälp av flera samarbetspartners och ett hundratal regionala medhjälpare.

– Att få alla detaljer att stämma, att hitta de rätta platserna och kläderna, att fånga rätt stämning och tidsanda, är ett otroligt stort arbete. Men då man spelar in och ser resultatet är det utan tvekan värt all möda. Då imponeras man av alla de otroligt kunniga människor vi har här i regionen, säger Kerstin Karlberg.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter