Förflytta dig till innehållet

Ska vi vara rädda för att vaccinera unga? – En vaccinforskare kommenterar fyra påståenden

Arkiv/Jeanette Östman
en hand och en liten burk
Att coronavaccinationerna kryper ner i åldern oroar en del grupper på nätet.

Coronavaccinationer av barn och unga i åldern 12–15 som hör till en riskgrupp började för några veckor sedan. Nu forskas det i nyttan av att eventuellt vaccinera även de som är yngre.

På nätet finns det grupper som aktivt ifrågasätter vettigheten att vaccinera barn och unga. Deras oro gäller bland annat möjliga biverkningar, den snabba process med vilken vaccinerna tagits fram samt hur stor effekt vaccinerna egentligen har.

Hur motiverad är oron?

Mika Rämet är direktör för vaccinforskningscentret vid Tammerfors universitet. Han leder den finländska delen av ett projekt som undersöker om Pfizer-Biontechs coronavaccin även kan ges till barn under 12 år.

SPT ber honom kommentera fyra av de påståenden som förekommer på nätet.

1) Världshälsoorganisationen WHO är tveksam till att barn ska vaccineras.

— WHO är oroade över antalet vuxna i tredje världen som inte vaccinerats, så det stämmer att de inte anser att det är extra bråttom att vaccinera unga, säger Rämet.

— Men WHO:s expertgrupp Sage har konstaterat att Pfizer-Biontechs vaccin kan ges till personer som är 12 år eller äldre. Enligt WHO kan vaccinet ges till 12-15-åringar i högriskgrupp samtidigt som det ges till andra prioriterade grupper. WHO konstaterar också att vaccinprövningar på barn pågår, och att organisationen uppdaterar sina rekommendationer när resultaten eller det epidemiologiska läget motiverar det.

2) De kliniska studierna av vaccin på barn utsätter barnen för fara.

— Det handlar om kliniska prövningar vars etik noga utvärderats och godkänts av Säkerhets- och utvecklingscentret för läkemedelsområdet Fimea och av Nationella kommittén för medicinsk forskningsetik. De har analyserat risken i förhållande till nyttan. Pfizer-Biontechs vaccin har redan prövats på 12–15-åringar, och för yngre barn har det gjorts fas 1-prövningar där man utrett den lämpliga vaccindosens storlek. Processen har framskridit som normalt, från äldre åldersgrupper till yngre.

3) Vaccinernas effekt marknadsförs vilseledande med att man berättar om deras så kallade relativa riskreduktion. Siffrorna för vaccinernas absoluta riskreduktion är mycket lägre, och det är de siffrorna som är intressanta.

Absolut risk anger risken att smittas av corona. Den relativa risken anger skillnaden i risken att smittas av corona ifall man fått vaccin jämfört med om man är ovaccinerad, oberoende av hur många smittfallen är. De som anser att man borde fokusera på vaccinernas effekt på den absoluta risken vill alltså lyfta fram att risken att smittas är liten oberoende av om man vaccinerats eller inte.

— Det här hänger ihop med att vi nu levt isolerat, säger Rämet. Siffrorna för relativ och absolut riskreduktion kommer att närma sig varandra, och kommer på längre sikt att i princip bli identiska när vi öppnar upp samhället och fler människor utsätts för viruset. Vi kan inte undvika att utsätta oss för smittorisk när vi till exempel börjar resa. Alternativet är att leva som i Nordkorea.

4) Coronavaccin kan orsaka hjärtmuskel- eller hjärtsäcksinflammation hos unga män.

— Utifrån USA:s hälsoregister verkar det finnas en förhöjd risk efter den andra dosen av vaccin av mRNA-typ. Risken är ungefär 1 på 30 000. Till all lycka har åtminstone de flesta av fallen varit lindriga och övergående. I EU, Norge, Island och Liechtenstein har en sådan risk inte konstaterats, säger Rämet som nyligen skrivit ett blogginlägg om detta (på finska).

— Det är otroligt viktigt att följa med bieffekterna speciellt när det gäller barn och unga, och det arbetet fortsätter. Det har getts hundratals miljoner doser av Pfizer-Biontechs vaccin i världen, och i Finland har cirka 90 000 unga under 20 år redan fått vaccin. Det finns bra register i till exempel EU, USA, Kanada och Australien där biverkningarna öppet redovisas.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter