Ska ÅA:s nya rektor flytta tillbaka till huvudbyggnaden eller sitta kvar i Humanisticum – kandidaterna svarar

Det dröjde inte många månader efter att Moira von Wright i september 2019 installerats som ny ÅA-rektor innan hon tog sitt pick och pack och flyttade rektorskansliet till ny adress.
Flytten till ståtliga nyrenässansfastigheten Humanisticum väckte både förvåning och kritik. Det hette att ledningen skulle föras närmare verksamheten på Biskopsgatan, men bakom de låsta dörrarna till Humanisticum ökade knappast den fysiska kontakten till studenter och personal.

Kvar i huvudbygggnaden, det så kallade ”FÄ-huset” (förkortningen syftar på ”förvaltningsämbetet”) och i intilliggande förvaltningsbyggnaden Gripen blev en stor del av den administrativa personal som rektor tidigare haft mer eller mindre dagligt samarbete med.

Till det nya ledningskansliet flyttade en liten stab på mindre än tio personer, bland dem akademidirektören, ÅA:s jurist och ledningens assistent samt rektors sekreterare.
Då ÅA nu ska få en ny rektor har frågan väckts: Borde rektor flytta tillbaka till huvudbyggnaden, närmare de cirka 80 personer inom administration och stödtjänster som idag jobbar i FÄ-huset och Gripen?
Lindfelt flaggar för Humansticum
Av de fyra rektorskandidaterna är det endast t.f rektor, tidigare prorektor Mikael Lindfelt som reflekterat över frågan.
— Jag har inte ägnat frågan någon större uppmärksamhet. Men den handlar både om funktionalitet och en viss symbolik, säger Lindfelt.

Med symboliken avser han att rektor inte främst är förvaltningens ansikte, utan främst verksamhetens ansvariga ledare. Funktionaliteten handlar om var rektor och två prorektorer inklusive ledningskansliets nyckelpersoner har fungerande arbetsrum, mötesrum och utrymme för representation.
— I den helhetens perspektiv och i dagsläget ser jag placeringen i Humanisticum som bättre än i FÄ, men allt eftersom ÅA:s fastighetsplan börjar diskuteras är jag öppen för olika slags lösningar, säger Lindfelt.
Varken ja eller nej
Rektorskandidat Patrik Henelius säger att han inte har funderat på saken.

–Men alla typer av omorganisationer tar tid och om jag blir rektor får jag överväga vad jag vill sätta min tid och energi på — är det eventuellt en flytt tillbaka till huvudbyggnaden, där man vant sig vid att rektor sitter?
Fritjof Sahlström ser frågan om var rektors arbetsrum ska finnas som ett bra exempel på en fråga där en ny ledare först ska lyssna och lära.

–Det här är den typens fråga där jag inte vill ha en bestämd åsikt på förhand. Om jag blir rektor vill jag lyssna in olika synpunkter och skaffa mig en helhetsbild innan jag presenterar idéer till konkreta beslut, säger Sahlström.
Reko Leino vill för sin del inte kommentera frågan alls.

–Jag har en åsikt men vill inte ta ställning i frågan nu, säger Leino.
”Viktigast med en tillgänglig rektor”
Ole Karlsson, huvudförtroendeman för Personalföreningen vid Åbo Akademi, säger för sin del att det viktigaste är att få en rektor som är öppen för kontakt och tillgänglig för de anställda. Det avgörande är inte var rektor sitter.

Personalföreningen representerar den del av ÅA-personalen som jobbar med administration och stödtjänster.
— Vi förde nyligen en livlig diskussion med en del kolleger kring huruvida rektor borde flytta tillbaka till FÄ-huset. En del var starkt för, andra hade inte lika klar åsikt, säger Karlsson.
Han säger också att stämningen vid akademin har förändrats klar efter en turbulent period.
–Det har skett en klar förbättring. Efter en olycklig parentes är det nu stor skillnad i hur samarbetet fungerar med den nuvarande ledningen, säger Karlsson.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.