Sjusovarens morgondopp stoppas inte i år – cyanobakterierna i Nådendal är under kontroll

I år råder inga tvivel om årets sjusovare i Nådendal kommer att kastas i havet eller inte. Just nu syns inga cyanobakterier till i vattnet.
– Sjusovaren kommer att slängas i vattnet. Vi har diskuterat med sjusovaren och kommit fram till att hen är i vattnet endast ett par minuter, och tar sedan direkt en dusch. Jag kontrollerade vattnet själv i går, och då såg jag inga bakterier, säger Tarja Rautiainen, vd för Visit Nådendal.
Innan sjusovardagen kommer ändå räddningstjänsten att undersöka havsbottnen och kontrollera att det inte finns några cyanobakterier. Om de hittar bakterier så tas de bort.
– Vi säkerställer att det inte finns några risker med att kasta sjusovaren i havet, säger Rautiainen.
Ingen klar gräns
Det finns ingen tydlig gräns för hur mycket cyanobakterier det ska vara i vattnet för att sjusovaren inte ska få kastas i. Rautiainen säger att läget kontrolleras noga varje år för att det inte ska orsaka någon fara.
För två år sedan kunde inte Jenni Haukio kastas i havet på grund av att det fanns för mycket bakterier. Sedan dess har kontrollerna blivit striktare.
Sjusovardagen firas den 27 juli och klockan sju på morgonen kastas sjusovaren i havet. Varje år utnämns årets sjusovare, som är en person eller organisation som har gjort något gott för Nådendal. Vem årets sjusovare är blir offentligt först när personen kliver upp ur vattnet.
Traditionen sträcker sig tillbaka till 1800-talet och årets sjusovare har utsetts i Nådendal sedan 1958.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.