Sjukvårdsdistriktet tar till hårda metoder för att stoppa strejken – Det är en nödsituation, säger ÅA-forskare

Insatserna höjs i försöken att undvika den strejk på ÅUCS intensivvårdsavdelning som hotar bryta ut nästa vecka. Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt lämnade i måndags in en ansökan om att Helsingfors tingsrätt förbjuder strejken.
Att arbetsgivaren gör ett så här drastiskt försök att stoppa strejken är ett tecken på att man inte lyckats lösa tvisten vid förhandlingsbordet, säger Mika Helander som är akademilektor i sociologi på Åbo Akademi.
– Strejkrätten hör till grundrättigheterna och det här strider mot principerna på arbetsmarknaden. Men läget är väldigt speciellt och man kan inte jämföra den med det allmänna läget på arbetsmarknaden. Vi talar om en yrkesgrupp som utför ett arbete är samhällsnödvändigt, det här betraktas som en nödsituation.

Helander tror inte att vårdarna får igenom sina krav på procentuella löneförhöjningar. Om de gör det finns det risk att också andra yrkesgrupper kommer med liknande krav vilket skulle leda till en lönekapplöpning mellan olika branscher.
Det betyder ändå inte att Tehy och Super går förlorande ur arbetskonflikten, säger Helander. Han tror att lönesystemet kommer att ändras så att kravnivån på sjukskötarna höjs och att arbetsuppgifterna därmed blir mer krävande.
Det skulle innebära ett naturligt lönepåslag utan att arbetsgivaren behöver gå med på en allmän löneförhöjning. Det skulle samtidigt göra jobbet mera attraktivt och förhindra att sjukskötarna säger upp sig och söker nya jobb via bemanningsföretag, säger Helander.
– Bemanningsföretagens större roll inom branschen betyder att arbetsgivaren måste anlita en mellanhand för att kunna anställa vårdare och det blir väldigt dyrt. Dessutom finns det inte tillräckligt med stora bemanningsföretag som kan hantera en sådan situation och det finns risk att det uppstår kaos inom sjukvården.
Riksdagen ska ännu på tisdagen eller senast på onsdagen behandla förslaget till patientsäkerhetslagen som om den godkänns betyder att vårdarna kan tvingas på jobb under en strejk.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.