Förflytta dig till innehållet

Sjukvårdsdirektör Leena Setälä kritisk till väktarstrejken – "Det måste finnas väktare på jouren dygnet runt"

Skyltar med sjukhusbyggnad i bakgrunden.

ÅU-foto


I dag inleddes väktarbranschens tre dagar långa strejk. Strejken påverkar alla som rörs av branschens kollektivavtal, det vill säga bland annat väktare, säkerhetskontrollanter, vaktmästare och värdetransportchaufförer.
Stridsåtgärden försätter vården i en svår sits. Sjukhusen använder sig dygnet runt av väktartjänster, och på Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt oroar man sig för effekterna av arbetstagarbristen.
– Jouren har dagligen hand om psykotiska, påverkade och aggressiva patienter. Det måste finnas minst två väktare på plats dygnet runt för att trygga säkerheten både för personalen och de övriga patienterna, berättar sjukvårdsdistriktets direktör Leena Setälä.

Får inte undantagstillstånd för jouren

Distriktet har ansökt om möjligheten att hålla ÅUCS jour utanför strejken, men Pam har inte beviljat sjukhuset undantagstillstånd.
– Jag är förvånad över Pam:s hårdhet. Det här går emot deras egen linje, eftersom de har meddelat att samhällets grundläggande funktioner ska tryggas trots arbetsuppehållet. Är inte vårdjouren en livsviktig samhällsfunktion, frågar sig Setälä.
Tack vare att förmännen arbetar lyckas sjukhuset nå minimibemanningen på två väktare, men situationen anses ändå osäker.
– Vi är glada över att flera arbetstagare har meddelat att de jobbar trots strejken, men bemanningen på sjukhuset kommer att vara lägre än normalt, säger säkerhetschef Jussi Rapeli.
På distriktets närsjukhus sköts väktartjänsterna till största del som normalt. Strejken påverkar heller inte ÅUCS vaktmästare.

Säkerhetsbranschen har saknat kollektivavtal sedan maj

Orsaken till strejken är att säkerhetsbranschen saknat kollektivavtal i cirka ett halvt år. Det beror på att servicefacket Pam och arbetsgivarsidan Palta är oense om bland annat löneförhöjningarna.
Bägge parter är positiva till att lönerna ska höjas, men de har inte kommit överens om hur höjningarna ska genomföras. En stötesten är att Pam vill att de som jobbat länge inom branschen ska premieras mera än i dag, vilket Palta inte går med på.
8 500 personer berörs av strejken som pågår till fredag.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter