Sjukvårdsdirektör: Förtroendebrist och missförstånd präglar frågan om Åbolands sjukhus


Sjukvårdsdistriktets direktör Leena Setälä säger att de åboländska kommunerna inte litar på distriktets vilja när det handlar om den tvåspråkiga vården. ÅU-foto
Representanterna för Åbolands sjukhus litar inte på Egentliga sjukvårdsdistrikts vilja. Det säger sjukvårdsdistriktets direktör Leena Setälä inför kvällens viktiga möten i Pargas och Kimitoöns kommun.
Stads- respektive kommunstyrelsen på orterna tar i kväll ställning till förslaget att avveckla affärsverket Åbolands sjukhus och göra sjukhuset till en del av Åbo universitetscentralsjukhus.
I beredningen kritiseras förslaget av stadsdirektör Patrik Nygrén och kommundirektör Anneli Pahta. De vill att förslaget görs om, så att Åbolands sjukhus blir ett serviceområde med egen chef, budget och rekryteringsansvar.
Missförstånd att hoppas på serviceområde
Att parterna är så långt från varandra tyder på en förtroendebrist, säger Setälä.
– Jag har försökt betona att mitt förslag skapar en vinn-vinn-situation, men jag är rädd för att man från åboländskt håll koncentrerar sig för mycket på en organisatorisk modell som inte motsvarar hur Åbolands sjukhus ska stärka den tvåspråkiga vården i distriktet.
Direktionen för Åbolands sjukhus har under våren levt i tron att sjukvårdsdistriktet kan acceptera att sjukhuset blir ett serviceområde.
Setälä säger att det handlar om ett missförstånd. Sjukvårdsdistriktet har redan ett serviceområde vars uppgifter är inskrivna i distriktets stadgar. Åbolands sjukhus tänkta verksamhet motsvarar inte dessa uppgifter. Därför kan sjukvårdsdistriktet inte gå med på att kalla sjukhuset för ett serviceområde. Att skriva om stadgarna är också uteslutet.
– Eftersom Åbolands sjukhus inte uppfyller kriterierna för ett serviceområde är mitt förslag att det blir en serviceenhet.
Kan en sådan serviceenhet ha den självständighet som de åboländska kommunerna hoppas på?
– Jag förvånas över att man talar om självständighet. Åbolands sjukhus skulle bli en del av ÅUCS. Alla läkare skulle komma från ÅUCS verksamhetsområden, Åbolands sjukhus skulle inte ha en egen läkarkår.
Vill ha svar om annat än sjukhuset
ÅUCS och sjukvårdsdistriktet vill inlemma Åbolands sjukhus enligt ett sjukhus-modellen. I en sådan ligger budget- och rekryteringsansvaret på annat håll, även om Åbolands sjukhus, genom en koordinerande överläkare, skulle ha visst inflytande över verksamheten i polikliniken och serviceavdelningen.
Det handlar dock om en väldigt liten budget, säger Setälä.
Setälä säger att hon försökt förklara förslaget för ledningen i de åboländska kommunerna. Hon var också inbjuden till direktionsmötet på Åbolands sjukhus i onsdags men kunde inte delta, och det kunde ingen annan från distriktets ledningsgrupp heller. Något svar på sin fråga om ett nytt möte har Setälä inte fått från direktionen.
– Det vi önskar nu är att kommunerna bekantar sig med förslaget och förstår vad det innebär. Min fråga till dem handlar om den tvåspråkiga vården i hela distriktet. Om vi bara får svar om Åbolands sjukhus så motsvarar det inte vad vi vill ha. Åbolands sjukhus kan i dagsläget erbjuda endast 10 procent av den vård som distriktet producerar.
Hurdant alternativ är det att Åbolands sjukhus fortsätter som ett affärsverk?
– Ett dåligt alternativ, för då skulle verksamheten krympa ytterligare. Där skulle inte finnas ÅUCS vård, ingen palliativ vård, ingen poliklinik, inga operationer. Personalen skulle tvingas söka nytt jobb och distriktet som helhet skulle drabbas.
Snabba beslut – för personalens skull
Setälä säger att distriktets mål är att bevara en tvåspråkig miljö som kan stärka distriktets finskspråkiga personals svenskkunskaper. Stommen på Åbolands sjukhus skulle hela tiden utgöras av tvåspråkig personal, och att personal från ÅUCS tas in skulle göra verksamheten mångsidigare.
Det som Setälä säger att distriktet vill uppnå med sitt förändringsförslag är alltså det som Åbolands sjukhus representanter befarar att går förlorat om distriktets förslag förverkligas.
Distriktets mål har varit att få ärendet till fullmäktigemötet i juni. Setälä säger att hon inte vet vad som händer med tidtabellen om kommunerna kommer med krav om en ny beredning.
Varför är det viktigt med snabba beslut?
– För att Åbolands sjukhus personal lever i osäker om sin situation och om sjukhusets framtid.
LÄS OCKSÅ:
Utredning av Åbolands sjukhus väcker kritik — ”språkbedömningen är felaktig”
Chefsöverläkare: Åbolands sjukhus kan bli del av ÅUCS utan att svenskan hotas
Stupad vårdreform påverkar inte planer för Åbolands sjukhus
Styrelse ställer sig bakom avvecklandet av Åbolands sjukhus
Is i magen i frågan om avvecklandet av Åbolands sjukhus, säger politiker och konsult
Nu är det nästan klart: Åbolands sjukhus blir en del av ÅUCS
Förslag: Gör Åbolands sjukhus till en del av ÅUCS
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.