Sjukskötarstuderande vid Novia glada över att få göra praktik trots coronapandemins restriktioner

Josefin Holmström och Riina Mäkelä studerar till sjukskötare vid Yrkeshögskolan Novia i Åbo.
De ser båda två det som något positivt att de nästan under hela coronapandemin fått vara ute på fältet och göra sin praktik.
På sjukhuset i Vasa har praktikperioder för studerande inom olika områden skjutits upp några gånger sedan pandemins utbrott.
Inom Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt har man inte avbrutit praktikperioderna, vilket minskar risken att behöva förlänga sin studietid.
Det bådar också gott för framtiden då det redan länge rått brist på vårdpersonal i hela landet.
Holmström har hunnit vara på många praktikplatser på ÅUCS i Åbo, även i Salo. En praktikperiod inom hemsjukvården i Åbo stad ställdes in i fjol våras. Då utförde Holmström i stället sin praktik inom hemvården i Kimitoön.
– Jag fick avsluta mitt sommarjobb lite tidigare och gjorde resten av praktiken innan skolan började igen, säger Holmström som kommer från Kimitoön.
– Jag är glad över att vi har fått vara på praktik så att studierna framskridit. Jag har lärt mig mycket nytt. Men förstås har det varit annorlunda för dem som handlett oss, de har varit mera stressade och många har sagt att de inte kan ge samma handledning som de skulle vilja då det inte finns den tid som behövs.
Hon ser det också som en fördel att veta hur det fungerar i branschen under en pandemi.
– Vi får förstås inte sköta coronapatienter. Men allt runtomkring fungerar annorlunda.

Riina Mäkelä, ursprungligen från Tammerfors, ser det också som en fördel att ha fått uppleva arbetet under en pandemi, samtidigt som hon också noterat den ordinarie personalens stress.
– Jag är inte personligen rädd för coronaviruset eftersom jag inte hör till en riskgrupp eller bor med någon som gör det. Men man märker nog att personalen är stressad.
Holmström ser det sist och slutligen inte som någon större katastrof om det skulle gå så att examen skjuts upp på grund av coronapandemin.
– Det skulle vara synd då det annars framskridit som det ska, men det handlar ju om saker som man inte kan påverka.
Holmström och Mäkelä vill gärna ha coronavaccinet så snart som möjligt.
– Men vi går inte före någon annan i kön fast vi studerar det här. Det är vår hemort som ska ta kontakt med oss och se till att vi får vaccinet, säger Holmström.
Mäkelä säger i sin tur:
– Det är viktigt att vi litar på vaccinerna, jag är nog bakom det till 100 procent då jag siktar på att bli hälsovårdare.
”Måste jobba med det vi har”
Novia hade närundervisning på hösten men Holmströms och Mäkeläs studier sker nu på distans.
– Nog håller vi kontakt med studiekompisarna. Men det blir nog tungt att sitta hemma framför datorn hela dagarna, säger Holmström.
Mäkelä håller med.
– Men vi måste jobba med det vi har.
Praktiken utgör dock en bra variation och upprätthåller också vardagliga rutiner, säger Mäkelä.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.