Sjukskötare vid ÅUCS inför trolig strejk: Förslag att utveckla vårdjobbet får ofta ett nej uppifrån

Som vårdare är det väldigt svårt att påverka sitt jobb. Det är ett enormt problem, säger sjukskötaren Björn Ekström.
Han jobbar vid jourmottagningen för psykiatri och missbruk vid Åbo universitetscentralsjukhus (ÅUCS), som finns i anslutning till sjukhusets samjour.
På fredagen går facken Tehy och Super troligen ut i strejk, vilket skulle påverka den icke-brådskande vården vid ÅUCS.
Björn Ekström tror inte att anställda vid jouren går i strejk. Jouren hör till de funktioner som inte kan stängas, och vårdarna där kommer troligen att skyddsarbeta.
Märks vid jouren
Men strejken kommer minsann att märkas vid jouren ändå, säger han.
– Den kommer troligen att överbelastas, ungefär som då man stänger polikliniker på sommaren. Patienter som inte får träffa sin egenvårdare kommer till jouren istället.
Ekström har tidigare varit medlem i facket Tehy, men är det inte längre.
– Det beror nog på en viss besvikelse från min sida, och på att jag upplevde en viss arrogans hos facket. Man skramlade mycket men gjorde mindre.
Mer än bara pengar
Vi får se om facken lyckas åstadkomma bättre villkor för vården nu, funderar Ekström. Han säger att man diskuterar vårdens tillstånd väldigt öppet på hans arbetsplats.
– Problemet är inte direkt att vi behöver högre lön. Grundproblemet i vården är att organisationen ofta är så statisk och hierarkisk. Även om man har en innovativ chef, en avdelningsskötare som vill förnya, så blir svaret ofta nej högre upp, säger Ekström.
Då finns två alternativ, säger han. Ett är att helt enkelt betala vårdarna mer.
– Men det jag tror att vi i grunden behöver är fler möjligheter att påverka jobbet, till exempel arbetstiderna. Om du vidareutbildar dig nu så ger det dig egentligen inget mervärde eller högre lön. Efter 15 år i branschen kommer du inte längre, vilket kan ha att göra med att branschen överlag är kvinnodominerad.
Vissa vårdhem funkar bättre än andra
Har problemen att göra med vårdarbristen?
– Den är självklart ett problem, speciellt i hemvården där du kanske bara kan stanna 10 minuter per klient för att göra det allra nödvändigaste, säger Ekström.
– Och den inremedicinska jouren måste hålla kvar patienter eftersom det inte finns plats vid hälsocentralernas bäddavdelningar. Så är det inte alls tänkt! Personalen på jouren undrar varför den måste göra allt, ordna med mat och så vidare.
Vårdfacken kräver nu högre löner och förbättrade arbetsvillkor för att lösa vårdarbristen. Björn Ekström tror att kraven innehåller lösningar.
– Det måste gå att skapa en bättre arbetsmiljö. Vid jouren märker man att vissa vårdhem och barnhem funkar dåligt. Många kommer till jouren från dem. Andra vårdhem funkar bättre, antagligen för att de har vårdare som är mer engagerade.
Värna om engagemanget
För att värna om det engagemanget vill Ekström att personalen ska ges möjligheter att utvecklas, utveckla sin arbetsplats och till exempel få vara med och planera sina arbetstider.
– Jag jobbar själv treskift, och det finns system för så kallad autonom arbetstid också för skiftesarbete.
Björn Ekström säger att vårdarna oftast gillar direktkontakten med patienterna. Den är en av jobbets stora behållningar.
– Men nog är det snålt om man använder det som skäl för att inte skapa en bättre arbetsmiljö.
Jag är besviken på hur man har valt att vinkla den viktiga vårdfrågan som nu är aktuell. Sjukskötarna måste med hjälp av strejk försöka få sin röst hörd. Man har valt att välja en representant som inte hör till vårdfacket och dessutom svartmålar det. Är det bara ” kommunister” och bråkstakar som hör till vårdfacken? Svaret är nej! Det är vanliga mammor som vill ha stöd i form av rättshjälp om något går på tok på jobbet etc. Att välja en sjukskötare inom psykiatrin kanske inte heller ger så mycket. Jag vill påstå att arbetstakten där är litet annan än på en kirurgisk avdelning eller i hemvården som båda är en av de viktigaste enheter som finns. Där märks det genast om en i personalen är sjuk. Den minimala personalstyrkan gör att personalen ständigt är stressad och slutkörd. Nu är det fråga om lönen inte om att förmannen är inkompetent. Mindre byråkrati är bra, låt personalen själva bestämma hur många dagar i månaden de vill jobba och hur många nätter. Nu är det så att alla ska ha lika! Varför??
Men som sagt. Stöd sjukskötaren nu och diskutera arbetsförhållandena en annan gång.
Lilian Hagste’n.