Förflytta dig till innehållet

Sjukfrånvaron inom omsorgen ökade på Kimitoön

ÅU-foto
Bild av fötter i fitltofflor som står invid en rollator.

ÅU-foto

Sjukfrånvaron brukar vara högre inom omsorgen än inom andra avdelningar på kommunen. ÅU-foto


Det totala antalet sjukfrånvarodagar hos personalen på Kimitoöns kommun minskade år 2018 jämfört med året innan, från 9 919 dagar till 9 304. Inom omsorgen däremot ökade sjukfrånvaron med 18 procent.
Det visar 2018 års personalrapport, som sammanställts i vintras och som presenterades för kommunfullmäktige under måndagen.
– Det är svårt att säga vad orsaken är, men arbetet inom vården är ju tungt både fysiskt och psykiskt. Därtill har osäkerheten kring till exempel Almahemmets framtid säkert skapat en viss oro hos personalen, kommenterar Daniela Sundberg, som tidigare vikarierade som förvaltningschef och som i våras sammanställde rapporten.
Sundberg nämner också social- och hälsovårdsreformen som en fråga som antagligen skapar osäkerhet.
I personalrapporten framgår också att sjukfrånvaron inom omsorgen överlag brukar vara betydligt högre än inom de andra branscherna.
Inom till exempel bildningssektorn minskade sjukfrånvaron år 2018 däremot med 23 procent från det föregående året. Här nämner Sundberg att rekryteringen av till personal eventuellt är en bidragande orsak.
– De nya rekryteringarna har antagligen minskat den tidigare personalens arbetsbörda.
Kommunen har dock inte noggrannare analyserat vad som bidragit till att sjukfrånvaron inom vissa branscher minskat medan den inom omsorgen ökat. Sundberg kommenterar att man inom kommunen ändå hela tiden arbetar för att försöka förbättra arbetsvälmående.
Företagshälsovården på Kimitoön sköttes tidigare av Dalmed, men från och med mars övergick kommunen till Pihlajalinnas tjänster.
– Vi är ju lite i en övergångsperiod fortfarande då vi nyligen övergick till Pihlajalinna. Vi har nu tillsammans med dem börjat fundera på hur man kan förbättra välmående på arbetsplatser och hur Pihlajalinna kan bidra med sin kunskap inom området.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter