Sju svenska dagisgrupper behövs i nya Klosterbackens dagis, som byggs då ryska konsulatet rivs

Förslaget till de svenska skolpolitikerna i Åbo är att det nya Klosterbackens daghem, som ska ersätta ryska konsulatet vid Vårdbergsparken, ska rymma minst sju svenskspråkiga grupper för småbarnspedagogik.
Det finns ett stort behov av det nya daghemmet.
Bland annat i den webbenkät som gjordes bland svenska familjer i Åbo i höstas lyftes bristen på svensk småbarnspedagogik i centrum av Åbo upp i många av svaren.
Skiftesvården kan flytta
De svenska skolpolitikerna, som möts på torsdag i svenska sektionen, ska ge ett utlåtande till bildningsnämnden om småbarnspedagogikens servicenätverk. Nämnden ska i sin tur ge sitt utlåtande vidare till stadsstyrelsen.
Sektionen föreslås också förespråka att den svenska skiftesvården, för barn vars föräldrar jobbar till exempel under kvällar, nätter och veckoslut, i fortsättningen skulle finnas vid Kaskenmäen päiväkoti.
För tillfället ges skiftesvården vid daghemmet i Port Arthur.
”Relativt små helheter”
Liliane Kjellman, direktör för svenskspråkig fostran och undervisning, och servicechefen Hanna Karlsson skriver i sitt förslag till politikerna att den aktuella planen för daghemsnätverket fördelar den svenskspråkiga verksamheten till relativt små helheter.
– Flera små verksamhetsställen bidrar till mångsidigare alternativ. Men det kan också leda till en splittring i hur personresurserna används, skriver de.

En viktig fråga för den svenska sektionen är samlokaliserade grupper inom svenska småbarnspedagogiken, det vill säga finska och svenska grupper under samma tak, men inte med gemensam verksamhet.
När det gäller svensk och finsk småbarnspedagogik i samma hus konstaterar Kjellman och Karlsson att den svenskspråkiga verksamheten behöver ordnas i tillräckligt stor volym och inte ha en minoritetsställning.
– De risker för minoritetsspråket svenskan som en samlokalisering kan innebära måste utredas. När fastigheten planeras måste en högklassig språklig inlärningsmiljö beaktas både när det gäller lokalen och personalen, betonar de.
En bredare utredning om stödtjänster behövs
De påpekar också att det behövs en bredare utredning om förutsättningarna för stödtjänster, personal och ledarskap om samlokalisering innebär ett flertal småenheter på olika ställen.
Ett nytt daghem i den planerade nya stadsdelen Rönnudden är ett relativt bra alternativ för småbarnsfamiljer som bor på Hirvensalo.
Oklart med Braheskolans grupper
– Däremot behövs ett noggrant övervägande om huruvida Braheskolas daghemsgrupper på Djupdikesvägen ska flyttas till Rönnudden i framtiden. Det är möjligt endast ifall de svenskspråkiga gruppernas antal ökar på Rönnudden från nuvarande förslag på bara fyra grupper.
De betonar att det finns tydliga pedagogiska kvalitetsaspekter i att ha en levande växelverkan mellan daghem, förskola och skola.
– Tanken om en enhetskola stärker en trygg lärstig för barnen. Braheskolan finns i ett område där antalet svenskspråkiga barn är stort och många barn väntar länge för att få en plats på daghemmet, konstaterar de.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.