Sju pilgrimer vandrar genom Åbolands skärgård mot Kökar


Nervösa inför starten. Från vänster: Alarick Repo, Nina Söderlund, Gunilla Karlsson, Ann-Kristin Åvall, Anna Karin Abrahamsson, Carola Gröndahl, Ester Miiros-Hollsten och Philip Hällund. (Alla förutom Gunilla Karlsson vandrar). Foto: Patricia Torvalds
I måndags gav sig en grupp på sju personer ut på en fyra dagar lång pilgrimsvandring längs S:t Olofs sjöled. Vandringen startade i Nagu och kommer att avslutas i Kökar där gruppen besöker den årliga Franciskusfesten.
– Det känns riktigt roligt. Det är en så vacker väg vi kommer att gå, konstaterar Philip Hällund som fungerar som vandringsledare under resan.
Testvandrar ny rutt som invigs nästa vår
De personer som gav sig ut på vandring i måndags är en pilotgrupp. De testar rutten som egentligen invigs först den 24 maj 2019. Innan invigningen ska rutten officiellt bli en del av St. Olav Waterway, som är en samling pilgrimsleder i Sverige och Norge.
För att bli en del av St. Olav Waterway krävs att rutten registreras vid Norges nationella pilgrimscenter.
– I höst kommer vi att märka rutten och då vill vi använda oss av Olofs-märket som är skyddat. För att få använda märket krävs att vi är certifierade, förklarar Hällund.

Självgjord pilgrimsstav. Alarick Repo har tillverkat en pilgrimsstav specifikt för den här resan. På staven har han stämplat ordet Nawe, som Nagu kallades i de första texter där platsen omnämnts. Foto: Patricia Torvalds
Den som vandrar får själv avgöra hur lång resan blir
Den väg som pilotgruppen vandrar utgör endast en del av sjöleden. Den fullständiga rutten startar i Åbo och fortsätter genom skärgården, via Åland till Hudiksvall i Sverige. Från Sverige kan vandrarna välja att fortsätta hela vägen till Trondheim där helgonet Olov den Helige (995-1030), som gett namn åt rutten, är begravd.
Rutten är en del av den pilgrimsled som under medeltiden gick mellan Novgorod och Trondheim och det är den sista stora europeiska pilgrimsrutten som återupplivas. I Sverige och Norge har man etablerade rutter till Trondheim som varit i bruk mer än tio år.

Simpel kost. Alarick Repo har bakat ett traditionellt pilgrimsbröd på vatten, råg och salt. Degen innehåller ingen jäst utan är bakad på en sex år gammal rot. Foto: Patricia Torvalds
Utomstående aktörer står för resorna
Syftet med projektet S:t Olavs Waterway är inte att ordna vandringar utan att planera och färdigställa den kommande helgonleden. Vandringarna kommer att ordnas av bland annat resebyråer, församlingar eller andra utomstående aktörer.
– Det här är den första vandringen som ett företag har ordnat, berättar Nina Söderlund från Åbo Akademi som fungerar som S:t Olav Waterways projektkoordinator.
Det är Gunilla Karlsson från resebyrån Åland Travels som organiserat den aktuella resan.
– Jag har tidigare varit med och ordnat andra sorters vandringar men pilgrimsfärder har sina egna utmaningar, säger Karlsson.

Viktigt att tänka på klädseln då man skall ut och vandra. Alarick Repo har på sig särskilda pilgrimsstrumpor som är dekorerade med Olofs-märket. Foto: Patricia Torvalds
Namnet har orsakat förvirring
Det engelskspråkiga namnet St. Olav Waterway har tidigare orsakat intresserade huvudbry. Men det är inte ruttens, utan projektets namn som är engelskspråkigt.
Själva rutten bär det svenskspråkiga namnet S:t Olofs sjöled.

PILGRIMSRUTT. 1: Åbo, 2: Nagu, 3: Kökar, 4: Jomala, 5: Storby, 6: Grisslehamn, 7: Hudiksvall. Grafik: Pauls Södertholm
St. Olav Waterwa
Ett projekt som startade år 2006.
Målsättningen för projektet är att märka ut pilgrims- och vandringsleden som heter S:t Olofs sjöled.
Rutten kommer officiellt att öppna 24 maj 2019 men måste senast vara klar i november då projektet tar slut.
Projektet är ett samarbete mellan Åbo Akademi, yrkeshögskolan Novia, Pargas stad, Sottunga kommun, föreningen Franciskus på Kökar, föreningen Pilgrimstid Sverige, Östhammar kommun och Söderhamn kommun.
Projektet finansieras av INTERREG Central Baltic, Egentliga Finlands förbund, Ålands landskapsregering och projektparterna.
Föreningen Olavsleder i Finland rf – Suomen Olavinreitit ry kommer att ha i uppgift att förvalta rutten efter projektperiodens slut.
Läs mer allmänt om pilgrimsresor i Europa här.
Patricia Torvalds
02 274 9900/patricia.torvalds@aumedia.fi
Hej. Vilken del av artikeln menar du alltså att inte är trolig? Det här var alltså den första gruppen som hade betalat för att vandra längs rutten, på så vis var det en pilotgrupp. Vi kunde såklart säkert varit tydligare här.
Det är möjligt att så är fallet, men kanske inte ändå så troligt, enär St Olav Waterway drogs i gång först år 2017 och då ”försöksvandrade” en grupp med Tryggve Forssell som dragare via Rimito, Själö Nagu, Korpo och till Kökar. Intresserade kan läsa mera på länken http://www.st-olav.com
MVh
Jösse Nagu
En grupp pilgrimmer vandrade i juni 2015 från Nådendal till Kökar under ledning av Tryggve Forssell. Färden gick via Rimito, Själö, Nagu och Korpo.