Sju personer drunknade i oktober – Fsl varnar för svaga isar

Enligt uppgifter som Finlands simundervisnings- och livräddningsförbund (Fsl) samlat från media drunknade sju personer i Finland under oktober månad.
Två drunkningar skedde i samband med sjötrafik, två som följd av att personerna föll i vattnet och en person gick genom isen. I två fall är händelsernas förlopp ännu oklara.
Sammanlagt har 75 personer drunknat under tiden januari-oktober.
Kallt väder och isar skapar risker
Fsl varnar nu i ett pressmeddelande för att de kalla och varierande väderförhållandena orsakar en risk. Även om havet och stora sjöar ännu inte har frusit börjar mindre sjöar runtom i landet vara istäckta, vilket lockar folk ut på isen.
I kallt vatten är hypotermi en stor risk om man inte har rätt utrustning. En annan risk är att man drabbas av köldchock.
— Då man faller i vattnet drabbas man ofta först av chock, med följden att man inte klarar av att hålla andan 60-90 sekunder som normalt. Det ökar risken för drunkning, säger Fsl:s livräddningsutbildare Aleksandr Efimov i ett pressmeddelande.
Enligt Fsl:s uppgifter drunknar årligen i genomsnitt 18 personer som följd av att de går genom isen.
Av de drunknade är 87 procent män och de flesta fallen sker på insjöar. En tredjedel av fallen sker i östra Finland. Olyckor där man med ett motorfordon går genom isen står också för en tredjedel av fallen.
Fsl understryker att man måste känna till isarna och riskerna och ha rätt utrustning.
— Då man rör sig på isen måste man alltid komma ihåg att den kan ge efter också på bekanta ställen. Man måste bära skyddsutrustning och lära sig hur man använder den.
Man ska åtminstone ha med sig isdubbar och gärna ett långt redskap som man kan kolla isens tjocklek med. Därtill borde man också ha en vattentät ryggsäck med ett ombyte av kläder och telefon. En torrdräkt är bra att ha för dem som rör sig oftare på isen.
Fsl påminner också om att man aldrig ska gå ut på isen ensam.

Färre drunknade i oktober ifjol
Av drunkningsfallen i oktober skedde två i södra Finland, två i norra Finland och en var i sydvästra Finland och Lappland.
Av hela årets drunkningsfall skedde 17 i samband med sjötrafik, 13 under simturer, sju som följd av att personerna gick genom isen och 13 då personerna föll i vattnet. I 25 fall är händelseförloppet oklart.
Av de drunknade var 49 män, åtta kvinnor och i 18 fall finns inte uppgifter om könet.
Ifjol drunknade fem personer i oktober och 86 under tiden januari-oktober.
Minneslista för att röra sig säkert på isen
Kompisen är bästa skyddsutrustningen. Om personen inte kan rädda dig ur vattnet kan hen ändå kalla på hjälp. Man ska också berätta till någon vart man är på väg före man ger sig ut på isen.
Fastisen avslöjar om isen håller. Isen ska vara minst 5-10 cm tjock. Snöskotrar och fyrhjulingar kräver minst 15 cm, och med bil ska man endast röra sig på märkta isvägar.
Utred isförhållandena. De kan variera också lokalt. Insjöarnas isläge kan kollas på Finlands miljöcentrals hemsidor och havsisarna på Ilmatieteen laitos hemsidor. I Järviwiki hittar man observationer om isläget av allmänheten.
Var beredd på att du kan hamna i vattnet. Isdubbar och en metallstång att kolla tjockleken med är viktiga. Ha också med dig en visselpipa som du kan kalla på hjälp med. Packa med et klädombyte i ryggsäcken och försäkra att telefonen hålls torr. En torrdräkt är bra om du rör dig på isen ofta.
Känn igen riskplatserna. Isen kan vara svagare än runtomkring på ett område där vattnet strömmar, till exempel på åar och vid avsmalningar i sjöar. Också områden där vattenrör släpper ut vatten, under broar och runt bryggor och vassområden är riskplatser.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.