Förflytta dig till innehållet

Sjömansröster kommer att höras i Dalsbruk

Sprider sjöfartsberättelser. Tillsammans gör (f.v.) Peter Nyman, Juha Ruusuvuori, Sofia Törnqvist, Hans Karlsson och Laura Naukkarinen lokalhistoria tillgängligt för alla. Bild: Adrienne Westerback.


I sommar kan man ta del av lokala sjöhistorier på Kimitoön. Förutom en utställning kommer det också att finnas teaterseglatser i skärgården och ljudkonstverk i Bruksmuseet.
– Syftet med det här är att bidra med kunskap om den egna sjöhistorien till Kimitoöborna, men också övriga besökare, säger författaren Juha Ruusuvuori som är bosatt i Dalsbruk.
Det är han som ansvarat för det leaderfinansierade projektet som kallas ”1000 år av sjöfart vid Kimitoön”.
Ruusuvuori beviljades finansiering för 18 månader i fjol och när sommaren är slut är också projekttiden över.

Spännande historier

Den största delen av projektet har varit att intervjua lokala sjömän för att presentera deras historia.
– Det har varit mycket intressant. Somliga har talat med mig i närmare tre timmar, någon till och med utan paus, skrattar Ruusuvuori.
Men det var inte många som sökte upp honom med önskan att få dela med sig av historierna, utan Ruusuvuori fick själv ta kontakt.
– Sjömän vill ju egentligen sällan berätta vad det varit med om, snarare är det tvärtom att andra vill veta, menar han.
Ruusuvuori medger att han hört många spännande historier men menar att det är lite knepigt beträffande dem som handlat om smuggling.
– Det har varit viktigt att hålla berättelserna så anonyma som möjligt, främst med tanke på känsligt innehåll för släktingar, säger han.
Berättelserna har också spelats in på band eftersom musikern Laura Naukkarinen format ett ljudkonstverk av utvalda delar. Konstverket kan höras dagligen som en del av sjöfartsutställningen i Tackjärnsgjuteriet i Dalsbruk under tiden 27 juni till 27 juli.
Ljudbanden har lämnats in i sin helhet till både Sagalunds museum och Åbo Akademis sjöhistoriska arkiv för att bevaras.

Teaterövning. (F.v.) Hans Karlsson, Peter Nyman och Sofia Törnqvist repeterar sånger inför sommarens pjäser ombord på skutan Eugenia. Bild: Adrienne Westerback.

”Sjöfart behöver inte vara torrt”

Utöver utställningen och ljudberättelserna ingår också två språkiga dramaseglatser med Rövarteatern på västanfjärdsjakten Eugenia i projektet.
Sofia Törnqvist har regisserat pjäserna och kommer även att skådespela i dem.
– Den största utmaningen har varit att hålla repetitioner på ett rörligt föremål, säger hon skämtsamt. Vi har alltid varit tvungna att höra oss för först vilka tider Eugenia är i hamn innan vi kunnat åka dit.
De kommer att spela två korta pjäser under seglatserna, den ena med temat smuggling och den andra om det ryska kejsarparet Tsar Alexander III och hans fru.
Som andra skådespelare agerar Hans Karlsson, mångårig medverkare i Bruksteatern, medan Peter Nyman bidrar som trubadur.
Juha Ruusuvuori menar att för honom har projektet varit viktigt också personligen eftersom han anser att den lokala sjöfartshistorien fattats på Kimitoön.
– Sjöfarten har ändå varit betydelsefull och fortfarande jobbar det omkring hundra öbor på sjön, säger han.
Törnqvist och Ruusuvuori hoppas på fulla seglatser och milda vindar inför den kommande teatersäsongen. Förra året besökte omkring tusen personer utställningen i museet och det hoppas på en liknande siffra också den här säsongen.
– Det har varit väldig roligt att få förverkliga det här, sjöfartshistoria behöver inte alls vara torrt, säger Ruusuvuori.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter