Sjömän i Rosala-Hitis i nya RoHit


Jobb i Australien. Pontus Johansson är ett exempel på att sjömän kan bo kvar i skärgården trots att de jobbar långt borta.
Sjömansliv är temat för årets nummer av RoHit, med tiotals artiklar främst om Rosala- och Hitisbor.
För ett par år sedan handlade RoHit om hur skärgårdsflickorna förr fick jobb – mest som hembiträden, men med sådana sysslor hamnade de lägst i hierarkin. Pojkarna, med sin vana att hantera båtar, var efterfrågade sjömän.
– De som skötte sig och höll sig tillräckligt nyktra kunde utan ekonomisk uppbackning göra karriär, och hade chans att bo kvar i skärgården, säger Jan Sundberg.
Räddar gammalt vetande från att försvinna
Han har skrivit de flesta av intervjuerna, och fått med också sådant som få längre minns – till exempel att fångar under andra världskriget hölls i ungdomsföreningens Furutorp i Hitis kyrkby.
– En man råkade nämna det på en auktion, han stod så jag hörde honom. Det blev småningom en intervju. Kort därefter dog han. Mycket av det som äldre skärgårdsbor vet har aldrig skrivits ner. Med våra intervjuer försöker vi dokumentera sådan information som annars försvinner, säger Sundberg.

Jan Sundberg.
Också målaren Santeri Salokivi – som många somrar vistades på Högsåra – finns omnämnd i det nya numret av RoHit. Alexandra Enberg på Högsåra har skrivit om den här konstnären, vars efterlämnade tavlor nyligen hittades i stort antal på en vind i Helsingfors.
I fjol somras presenterades Salokivi, ”soldyrkaren i skärgården”, vid ett stort evenemang i Högsåra.
Pendlar Rosala-Australien
Reportage också från Biskopsö, Böle, Hangö, Kasnäs, Sommarön, Vänoxa, Vänö och Örö ingår. Här skildras till exempel gångna tiders fiskefärder med president Urho Kekkonen men också dagens liv för en Rosalabo, Pontus Johansson, som pendlar var femte vecka till Australien. Han jobbar på en båt som assisterar oljeborrplattformar.
– Förstås är sjöyrkena fortfarande viktiga för skärgården. Men ungdomarna blir allt färre och med dem antalet yrkesarbetande, säger Sundberg.
Han är sedan nyår pensionerad från tjänsten som professor i statskunskap vid Helsingfors universitet. Det betyder mera tid för huset i Rosala och arbetet med RoHit. Nästa års nummer behöver förberedas den här sommaren.

Sextonde årgången.
Årets RoHit trycks i 1 500 exemplar, och är den 16:e årgången med Rosala byaråd som utgivare. Bernt Örså står för ombrytning, layout och fina bilder.
Vinsten från försäljningen av RoHit delas varje år ut i form av stipendier till skolelever och som bidrag för vägbelysning och föreningar.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.