Sjöhistoriska institutet har hittat över 100 år gamla teckningar – men vem var den begåvade sjömannen från Åbo?


”Afton i skansen”, Tafla af Lars Törnroth är daterad den 10 april 1887. Sjökapten Törnroth från Åbo var bara 26 år gammal då han dog i lunginflammation. Foto: Sjöhistoriska institutet vid Åbo Akademi.
Det är en dag i maj år 1941 som Arne Törnudd promenerar upp på Sjöhistoriska museet vid Åbo Akademi och överräcker en bunt akvareller och teckningar.
Åbo och Finland har bara några år tidigare fått sitt första Sjöhistoriska museum och intresset bland Åboborna att donera föremål och arkivmaterial till museet är stort.
I flera årtionden har Törnudd bevarat sin ungdomsvän Lars ”Lasse” Tönroths alster.
Vet han bara inte vad han ska göra med bilderna eller anar han att bilderna är något utöver en ung sjömans kladd och att de, flera generationer senare ska ge en helt unik inblick i hur det såg ut i hamnar på olika håll i världen och ombord på de stora segelfartygen i slutet av 1800-talet?

Sjöhistoriska institutet har drygt 70 teckningar av Lars Törnroth. Foto: Sjöhistoriska institutet vid Åbo Akademi.
Museet arkiverar bilderna men sedan ligger de mer eller mindre bortglömda i sextio år.
– Någon av bilderna har ställts ut i samband med utställningar om sjömanslivet förr, berättar Kasper Westerlund, intendent vid Sjöhistoriska institutet vid Åbo Akademi, men i övrigt är det här sällsynta verk som ännu inte visats någonstans.
Institutet vill ge ut en bok om den unga sjökaptenen, hans liv och hans teckningar, men frågetecknen kring Lars Törnroth är tillsvidare alltför många.

Kasper Westerlund, intendent vid Sjöhistoriska institutet vid Åbo Akademi. Foto: Monica Forssell
Westerlund har grävt i sjömansarkiv, plöjt igenom Navigationsskolans matriklar och hört sig för med släktingar.
Och bland annat följande är klart: Man vet vilka fartyg Törnroth seglade ombord på och genom att jämföra besättningsregister med datum och namn på teckningarna har man kunnat fastställa att de allra flesta av de verk som museet fick den där majdagen 1941, föreställer verkliga händelser och platser.
Teckningarna har alltså inte bara har ett konstnärligt värde utan också ett dokumentariskt värde av rang.
”Utsikt från skansdörren på Donatus”, ”Donatus bogseras till Calais”, ”Neptunus ankomst till Barcelona 1886”, ”Utdelning av sup efter storm”, ”19 knop och en kines”, ”Perukering ombord”, ”Sjöstövlarnas lappning”, ”Explosion i Calais 1888″…
Bilderna är numrerade och många är försedda med noggranna anteckningar om datum, namn på personer och platser.

Lotsar från 1888. Foto: Sjöhistoriska institutet vid Åbo Akademi.
Westerlund låter de digitaliserade bilderna passera på datorskärmen och det är som att se på ett bildspel i färg från en tid som för länge sedan försvunnit. Så rikt illustrerade och skickligt komponerade är de små akvarellerna och blyertsteckningarna.
På en akvarell från 10 april 1887 finns också konstnären själv med: ”En afton i skansen”, Tafla af Lars Törnroth. På bilden sitter då 19 åriga jungman Törnroth på en sjömanskista, med ryggen åt. De andra sjömännen röker pipa och ser ut att diskutera.
Vad tänker pojken på? Var han en i gänget eller en utomstående betraktare?

Sjöhistoriska institutet har fått två brev som Lars Törnroth skrev åt sina vänner Arne och ”Lenni”. Foto: Monica Forssell
Det här vet man också: Lars Törnroth föddes den 8 juni 1868 i Jääskis, södra Karelen (nuvarande Lesogorski). Han var son till provinsialläkaren Julius Konstantin Törnroth och hade en två år yngre bror, John.
När Lasse är bara fyra år och brodern John två, dör deras mamma. Tre år senare dör också pappan och de två föräldralösa pojkarna skickas till Åbo.
En mosters man, överarkitekt Ludvig Isak Lindqvist, utses till förmyndare men eftersom Lindqvists var bosatta i Helsingfors och pojkarna bevisligen gick i skola i Åbo var det antagligen någon annan som tog hand om barnen. Vem? Det vet man inte med säkerhet.
Och vad var det som lockade Lasse att bege sig till sjöss? I släkten verkar det bara ha funnits idel akademiker. Morfar, Johan Gabriel Linsén, var professor i vältalighet vid Åbo Akademi och farfar Lars Henri Törnroth var arkiater och berömd läkare.
Alla sommarlov seglade Törnroth och innan han avlade studentexamen år 1889 vid Classicum och styrmans- samt sjökaptensexamen 1895-99 hade han redan seglat på både inhemska och utländska fartyg samt besökt hamnar på andra sidan jordklotet.
I ett brev, daterat den 20 juli 1890 i Kapstaden skriver han till vännerna Arne och Lennart Törnudd om livet ombord: Vi är trettiotvå man ombord och ha muntert och livat, spela sjunga och dansa. Ibland boxa de visst och gå sedan med blå ögon. Men sen är de mycket bättre vänner efteråt. Och sen har vi mellan 30 och 40 höns som springa kring däck och tuppen gala tidigt om mornarne. En liten nätt hundvalp har vi också fått. På Carin hade vi endast en liten nasse som luffade kring däck och så har vi en hel hop andra djur som jag ej tycker om. Nämligen råttor och möss. De springa upp i kojarna när vi sova och trippa rätt över våra ansikten. Här nere i Afrika är roligt nog. Mycket lustiga människor.
Bara några år efter sjökaptensexamen och ett par dagar innan Lars Törnroth ska gifta sig med fästmön Johanna Lax möter han liemannen, bara 26 år gammal.
Tre år senare dör också brodern och med både föräldrar och mor- samt farföräldrar som gått före, finns ingen i familjen längre kvar.
Att i dag, 150 år senare lägga pusslet som utgjorde ett liv av tankar, känslor och drömmar är inte lätt.
Westerlund hoppas ändå att särskilt en, mycket viktig pusselbit ännu ska gå att hitta.
I nekrologen den 4 januari i Hufvudstadsbladet står det nämligen inte bara att Hans djupa personlighet och rika själsgåvor ställde honom över mängden utan också att den fåordige mannen med penna och pensel gav sin andes skapelse uttryck dels i sin på vers och prosa skrivna dagbok om livet på oceanen, dels genom sina anteckningar och målningar.
– Drygt sjuttio av teckningarna har vi men dagboken har vi inte lyckats hitta, säger Westerlund.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.