Sjöfarten viktig del av Västanfjärds historia – 60 segelfartyg har byggts här

Västanfjärds byaråd har än en gång gjort ett stort arbete för att lyfta fram ortens historia. Den här gången är det en omfattande utställning om sjöfartshistoria man satsat på. Utställningen i Västanfjärds bibliotek omfattar 23 bilder av segelfartyg byggda i Västanfjärd åren 1844 – 1918.
De fartyg som finns representerade i utställningen är de största som byggts i Västanfjärd, alltså av typerna barkskepp, skonertskepp, briggar och skonare. Äldst är skonaren Hoppet och nyast är fartyget Fortuna. Längst är troligtvis barken Anna (350 nettoregisterton, byggd i Gräggnäs år 1873) och näst längst briggen John (348 nettoregisterton, byggd i Galtarby år 1875). Nettoregisterton är fartygets volym för utrymmen för passagerare och last.

De svartvita fotografierna har reprofotograferats ur gamla böcker och behandlats för utskrift. För det här arbetet står sakkunniga Kimitoöbon Bodil Söderblom, som byarådet genom bidrag haft möjlighet att anlita. Fotona är till största delen hämtade ur boken ”Sjöfart och skeppsbyggeri i Kimito, Wästanfjärd, Dragsfjärd och Hitis under hundra år” (1960) av Waldemar Söderlund.

Inte första sjöfartsutställningen
År 2012 var det 50 år sedan Västanfjärds kommun fick en donation på 20 tavlor av fartyg som seglat i Västanfjärd.
– Jag tyckte absolut att det skulle bli en utställning, säger Marjatta Karikoski, medlem av byarådets styrelse.
Då blev det mycket riktigt en utställning, som kan ses som ett förstadium till den som nu finns till påseende. Fartygstavlorna har normalt sin plats nere i biblioteket, men några av dem har nu inkluderats i utställningen.

För den aktuella utställningen har man anlitat Söderblom för att söka fram alla fartyg som byggts i Västanfjärd.
Viktigt att lyfta fram ortens rika historia
– Tidigare har byarådet berättat om kalkbruk genom utställningar, informationstavlor och utfärder till gruvorna. Det är viktigt att lyfta fram Västanfjärds rika historia. Under senare delen av 1800-talet var det så vanligt med skeppsbygge i Västanfjärd att man inte såg det som något märkvärdigt, säger Karikoski.
Hon kan berätta att Västanfjärd de facto är det ort där det byggts mest fartyg i hela Åboland. Man vet att det byggts cirka 60 seglande fartyg, inklusive jakter och galeaser i Västanfjärd.
Det finns några större skeppsbyggnadsplatser på orten, som till exempel Gräggnäs där det byggts elva fartyg, Södersundvik där det byggts under tio och så Västanvik. Men enligt Karikoski har det byggts fartyg runt om i hela byn.
– Det var vanligt att vanliga bybor kunde ha en andel i fartygen, säger Karikoski.
100 har sett utställningen
Utställningen öppnade redan i oktober och fortsätter åtminstone till årets slut. Hittills har ungefär 100 personer besökt den.
Sedan starten har nya objekt som senare hittats tillförts, som Sagalunds museums miniatyrer av ett skeppsvarv och en krängbänk (en krängbänk är en konstruktion med vilken man kan luta fartyget för att tömma den på barlast, som sand och stenar). En nykomling är också en miniatyr av segelfartyget Alma, byggd i Gräggnäs år 1876.

Sjöfartssatsningen får fortsättning
Byalagets satsning på segelsjöfart tar inte slut här.
Man har också låtit göra infotavlor som ska placeras i Södersundvik, Gräggnäs och på Kalkholmen. Vidare håller Karikoski och Söderblom på att skriva manus till en föreställning om segelsjöfart, som ska innehålla musik, bilder, dans och berättande. Den ska bland annat återge historier från segelfartygen.
Föreställningen ska förhoppningsvis vara klar till sensommaren. Också utfärder till skeppsbyggnadsplatsen med jakten Eugenia planeras.
Rättelse 24.11.2021 klockan 12.30: Uppgifterna om fartygens längder (barken Anna 35 meter, briggen John 34,8 meter) ersatt med nettoregisterton. De längduppgifter ÅU fick kan ej bekräftas, även om enheten nettoregisterton ger en fingervisning om längden.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.