Sjöbevakningen manar till eftertanke inför midsommaren


Patrullbåten Hitis är redo att undsätta midsommarfirare i sjönöd. Foto: Gränsbevakningen
Samtidigt som midsommarfirarna förbereder sig inför helgen gör Sjöbevakningen och de frivilliga sjöräddarna sig redo för att ut att rycka ut för att hjälpa till vid eventuella nödsituationer.
Midsommaren skiljer sig ändå inte så mycket från ett vanligt sommarveckoslut. Många firar på sina stugor och det är mera folk ute på holmarna, men båttrafiken är ungefär på samma nivå som under helgerna, säger operatör Ronald Nordberg vid sjöräddningscentralen i Åbo.
Väderrapporterna utlovar regn och hårda vindar och därför är det extra viktigt att förbereda sig väl när man planerar sin båtfärd.
– Se till att ha tillräckligt med bränsle. Vid sämre väder kan man bli tvungen att ta en omväg och bränsleförbrukningen kan vara större än normalt. Följ med väderrapporterna och klä dig efter väder och överlasta inte båten, säger Nordberg.

Ronald Nordberg uppmanar båtfolket att det lugnt under midsommaren. Foto: Kim Lund
Och oberoende av väder påminner Nordberg om vikten att hålla sig nykter på sjön och att använda flytväst.
– Det ska finnas flytvästar åt alla som är ombord och de ska användas. De hjälper inte om de ligger i båten. Och vill man dricka så hinner man nog göra det när man kommit i land.
Många förlitar sig på sina elektroniska sjökort och GPS:ar, men om strömmen tar slut eller om det uppstår tekniska bekymmer, kan vara illa ute om man inte har ett traditionellt sjökort med sig. Därför är det bra att ha sjökortet med som komplement vid navigeringen, säger Nordberg.
Sjöbevakningen har patruller ute från sjöbevakningsstationerna i Hitis och Nagu. Vid behov assisterar också patrullerna från stationerna på Kökar och Susiluoto sina åboländska kollegor. Också bevakningsfartygen Tursas och Uisko är i beredskap. Ett viktigt komplement är också de friviliga sjöräddningsorganisationerna.
– De är jätteviktiga och ett stort stöd i verksamheten.

Sjöbevakningsstationen i Pärnäs är i beredskap under helgen. ÅU-foto
Skulle man råka ut för problem ska man ringa efter hjälp i god tid, och inte vänta till sista stund. Det behöver inte heller alltid vara en nödsituation för att man ska kontakta Sjöbevakningen, säger Nordberg.
– Allmänheten är en slags sensor för oss. Vi ser inte allt och det är bra om folk anmäler saker som avviker från det normala. Det kan vara simmande älgar, djur som fastnat i nät eller drivande båtar.
Sjöbevakningen har prioriterat tvåspråkigheten och arbetslistorna görs så att det alltid finns en svenskspråkig sjöbevakare på jobb i sjöräddningscentralen.
Sjöbevakarens komihåglista
Använd flytväst.
Håll dig nykter på sjön.
Följ väderrapporterna.
Kläder efter väder.
Se till att det finns tillräckligt med bränsle och att båten är i sjödugligt skick. Kolla brandsläckaren.
Överlasta inte båten.
Meddela din rutt till någon anhörig eller kamrat och meddela också om ändrade planer.
Åbo sjöräddningscentrals telefonnummer: 0294 1000.
Gränsbevakningen informerar på sociala medier som Twitter @merivartiosto, Instagram @rajavartiolaitos och på Facebook @ merivartiosto
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.