Förflytta dig till innehållet

Självlysande mineral skapar återanvändbara röntgenbilder – Åboforskare har utvecklat den nya metoden

Mika Lastusaari
Självlysande sten
Mineral fotad i UV-strålning.

Med hjälp av det färgskiftande mineralet hackmanit har forskare vid Åbo universitet utvecklat en ny metod för att ta röntgenbilder på ett återanvändbart sätt.

Hackmanit avger ett naturvitt sken i mörker och under UV-strålning ändrar den färg till rosa eller violett. Under röntgenstrålning ändrar den även färg.

Varför och hur färgen ändras under röntgenstrålning har tidigare varit oklar.

– Syftet med forskningen är att utvidga kunskapen om mineral. Vår grupp har forskat i det här ämnet i sju år och det finns mer att lära sig om hur vi kan använda mineral, säger Mika Lastusaari, forskningsgruppens ledare.

Finsk geolog bakom namnet

Mineralet namngavs efter den finska geologen Victor Hackman och hittas i större mängder i bland annat Grönland, Afghanistan, Kanada och Pakistan.

Nu undersöker forskarna mineralets egenskaper under röntgenstrålning. De utnyttjar mineralets färgförändring under röntgenstrålning och har använt en platta av hackmanit som underlag under bildtagning.

Röntgenbildsavtryk på mineral av en myraSami Vuori
På plattan av hackmanit lyste röntgenbilden av myran igenom.

Det unika med bilderna man får med hjälp av hackmanit, är att det inte behövs dyra analysatorer för att se bilderna, utan det kan göras med blotta ögat.

Dessutom går det att återanvända röntgenfilmen genom att ta bort bilden genom ljus eller värme.

– Vi har mestadels använt oss av ett starkt ljus från en halogenlampa. Det är mer praktiskt än att hetta upp ytan till runt hundra grader, säger Lastusaari.

Internationell forskning

Forskningen görs tillsammans med Lyons universitet i Frankrike, tyska Karlsruhe Institute of Technology och universitetet i São Paulo, Brasilien.

– Hela forskningen har gjorts i tätt samarbete, våra egna resurser är begränsande och vi nyttjar av varandras kunskapsområden, säger Lastusaari.

Död myra på papperSami Vuori
I forskningen togs det bild av en död myra som sedan skulle röntgas.

Under forskningen tillverkades fyra syntetiska hackmanitmineral. I Karlsruhe, Tyskland har de olika bitarna testats i en partikelaccelerator.

Anordningen producerar röntgenstrålning som gör att man kan undersöka strukturer och ytor oerhört detaljrikt.

På så sätt har forskarna fått fram vilken sort av hackmanit som bäst reagerar till röntgenstrålning.

– Målet just nu är förstärka färgerna, men så att strålningsmängden hålls så liten som möjligt, säger Lastusaari.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter