Sirkkalaföräldrar är hoppfulla – på onsdag väntas ett viktigt beslut om skolbussar

Det är en nöjd trio som möttes på Sirkkalaskolan på torsdagen. Jonas Heikkilä, Kaj Lindfors och Joakim Westerlund hade tidigare på dagen träffat Åbo stads bildningsdirektör Timo Jalonen.
– Vi har fått gehör, staden har lyssnat på oss, säger Westerlund.
– Det verkar finnas en positiv inställning till våra önskemål och krav gällande de logistiska frågorna, säger Lindfors.
Resultatet borde synas på onsdag. Då ska nämnden för fostran och undervisning ta ställning till frågan om hur det blir med bussförbindelserna från Sirkkala skolas elevupptagningsområdet till de ersättande lokalerna i Kärsämäki.
Enligt förslaget till nämnden borde det ordnas ”tillräckliga förbindelser” för barnen. Vad detta exakt är, förblir oklart. Svenska sektionen vid nämnden för fostran och undervisning hade nämligen ett mer konkret förslag: Abonnerade bussar från Sirkkalaområdet för årskurserna 1–4 och därtill skolbusslinjer.
”Två tunga år”
Frågan om Kärsämäki har väckt starka känslor. Flytten till det före detta vuxenutbildningscentret nästa höst fick många föräldrar att oroa sig över hur de små barnen ska föras eller ta sig dit. Det märktes tydligt under det något kaotiska virtuella föräldramötet som ordnades den 12 januari.
Därefter blev det fler möten, en arbetsgrupp med föräldrar utsågs – och så fick papporna Heikkilä, Lindfors och Westerlund uppdraget att föra en dialog med staden. De tre är nu glada för hur staden har lyssnat på dem och beaktat de praktiska bekymmer som Kärsämäki innebär då det gäller transporterna.
Sirkkalaföräldrarna siktar därför inte längre på att stoppa flytten eller få baracker.
– Det gäller att välja sina fajter, säger Westerlund.
Nu ligger fokus på att få staden att ta fram lösningar som gör det hela så smidigt som möjligt.
– Oberoende hur vi ser på det här blir det två tunga år, för visst är det en logistisk mardröm, säger Heikkilä.

Trions arbete pågår säkert hela våren. Först ska nämnden för fostran och undervisning säga sitt om bussar, sedan ska frågan vidare till nästa nämnd. Det ska ske omgående, har Timo Jalonen uppgett. Förhoppningsvis går det också att ordna så att de förare som kör en skollinjebuss talar svenska, för det är viktigt för små barn som själva tar bussen.
Det finns också andra frågor som berör förskole- och skolmiljön i Kärsämäki. Går det exempelvis att höja det låga staketet invid järnvägsspåret? Finns det att bättre avlämningsplatser än busshållplatserna för de föräldrar som för sina barn till Kärsämäki?
För att fixa allt detta måste föräldrarna hitta rätt tjänstemän och organ.
Frågan om Kärsämäkifastighetens skick är också under luppen.
– De har från stadens sida lovat att alla problem nu åtgärdas.
Målet är det viktiga
Det som är klart är att läget nu är ett helt annat än för några veckor sedan. Många reagerade då starkt på hur svår vardagen skulle bli. Somliga vände sig direkt till stadsdirektör Minna Arve. Andra tyckte att förfarandet var direkt orättvist.
– I ett möte fick vi höra att baracker inte är möjliga, nästa vecka kom beskedet att en finsk skola ska få sådana, säger Lindfors.
Beslutet om den finska skolans baracker hade ändå fattats långt tidigare, och ändå är det oklart om de ens hinner få dem till nästa höst, säger Heikkilä.
– Dessutom finns det inte riktigt någon plats i kvarteren nära Sirkkala för baracker, säger han.
– Det är klart att det finns föräldrar som inte är nöjda men det här är något vi får leva med, säger Lindfors.
Heikkilä påminner om målet:
– Den stora fördelen i slutändan är att det blir en frisk skola vid Sirkkalagatan.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.