Singapores fjärilar blev konst på elskåp – för Åbochefen Helena är målandet en motvikt till arbetslivet

Helena Mikkola var i Singapore på en arbetsresa då hon fick en förfrågan. Det var Åbo energi som frågade ifall hon ville måla ett till elskåp i Kuppis. Hon har redan målat cirka tio sådana runtom i Åbo. Svaret var ja också den här gången.
– Jag började genast fundera på vad jag kunde måla, och ifall jag kunde hitta inspiration från Singapore.
Mikkola arbetar som chef för internationella ärenden vid Åbo stad. Inspirationen kom på besöket till läroanstalten ITE (Institute of technical education) i Singapore. På deras västra campus är fjärilar ett återkommande konsttema.
– Då bestämde jag mig för att måla Singapores fjärilar. Jag kopplar det med stunden då jag fick förfrågan, men såklart har jag använt min fantasi också.
För Mikkola har målningen betydelse.
– Jag ville ta med det fina samarbete som vi har med just det här läroverket i Singapore, som betyder mycket åtminstone för mig personligen. Alla andra ser bara färggranna fjärilar, men jag vet hela historien.

Naturtemat håller
Första gången Mikkola målade ett elskåp för Åbo energi var för ungefär tolv år sedan. Sitt senaste elskåp målade hon för två år sedan.
– Jag har varit medlem i Turun sunnuntaimaalarit (ungefär Åbo söndagsmålare). Det kom en förfrågan ifall någon i föreningen ville måla ett elskåp. Jag svarade ja.
Nu har Mikkola målat ungefär tio skåp runt Åbo. Åbo energis bärande tema är att alla målningar ska ha ett naturmotiv.
– Jag har målat mina hundar, fåglar, rävar och jordgubbar. Som tur är natur ett brett tema.
Det finns vissa saker som är speciellt just med att måla elskåp.
– Jag gillade att mina verk syns offentligt. Det är också ett annorlunda material att arbeta med. Jag gillar att elskåpen är i kontakt med naturen och omgivningen på ett annat sätt.
Både bra väder och förberedelser behövs
Det finns ändå vissa utmaningar under processen. Man får inte betalt för målandet, men Åbo energi betalar målarfärgerna.
– Först behöver man köpa målarfärger, vilket tar åtminstone två timmar. Sedan måste man kolla ifall man har gamla lakan eller handdukar som man kan offra hemma, för det behövs. I år hade jag det inte, och fick börja fråga runt på Facebook.
Man måste också välja tidpunkten noggrant.

– I regnet kan man inte måla. Det är också svårt om det blir för varmt då metallen blir så het på elskåpet.
Mikkola tycker själv om att måla intensivt under två eller tre dagar i rad. Vädret har ändå inte orsakat några större problem.
– Jag har tydligen sett på väderleksrapporterna tillräckligt noggrant och kunnat välja rätt tidpunkt.
Intresset har varat genom livet
Intresset för konst väcktes tidigt för Mikkola. För henne är målning en hobby som har följt med henne genom livet.
– Det kan man säkert beskylla min mamma för. Hon tog ofta mig och min syster med på konstutställningar och köpte målarverktyg åt oss. Som ung gick jag alltid i bildkonstskolor.
Konsten fungerar som en motvikt till arbetslivet.
– Det är ett bra sätt att fördjupa sig i sin egen värld. Då stör inte ens ett ostädat kök mig, säger hon med ett skratt.
Mikkola tycker att hon har en egen stil.
– Det känns naturligt för mig att måla färggrant.
Det är inte uteslutet att hon skulle måla flera elskåp.
– Alltid då jag lovar att jag kan göra det och gör skissen känns det roligt och lätt. Men efteråt funderar jag ibland på varför jag gick med på det här, säger hon och skrattar.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.