Simskolorna i Åboland drabbas olika av algerna – på Houtskär återupptar man inte säsongens inhiberade verksamhet, på Kimitoön är läget lite bättre

— Vi drar inte i gång simskolan igen, säger Linda Axén, simombud vid Folkhälsan i Houtskär, om inhiberingen av årets verksamhet.
Simskolan, som skulle ha inletts i måndags den 19 juli och pågått fram till den 30 juli, avbröts på grund av alger som vägrade ge vika vid stränderna.
Enligt Axén har hon inte undersökt hur läget vid stranden, där simskolan skulle ha ordnats, är just nu, men hon säger att det tack vare blåsten eventuellt kan vara lite bättre vid det här laget.
— Men då var det så pass dåligt att det inte var en risk vi var villiga att ta, konstaterar hon.
Beslutet att inte återuppta simskoleverksamheten är hur som helst slutgiltigt, oberoende om läget i vattnen förbättras eller inte.
— Ett alternativ hade varit att vi skulle ha skjutit på den med några veckor, men det har vi valt att inte göra. Vi har dessutom redan sagt upp de bostäder som den anställda simskolepersonalen skulle ha bott i, säger Axén.
Personalen ersätts med full lön trots inhiberingen.
Tankar på att ordna en lekverksamhet på stranden i stället för simskolan fanns också, men hade krävt en hel del förberedelser som man inte hann med innan den 19 juli, menar Axén.
— Nu hoppas vi bara på en bättre sommar nästa år, säger hon.

I Kimito innebar algerna en tillfällig förflyttning
I Kimito är simskolan i Gammelby, som började den 12 juli, på slutrakan.
Här har man inte blivit tvungen att avbryta verksamheten, men algerna har ändå varit närvarande under de gångna veckorna, säger Jörgen Lindroos, vice ordförande och simombud för Folkhälsan i Kimito.
Den första veckan hann simskolan tillbringa tre dagar på stranden i Gammelby innan man misstänkte alger.
— Om det är tydligt att det är fråga om alger så meddelar vi föräldrarna genast, men om det är oklart tar vi först ett snabbtest för att vara säkra, säger Lindroos.
Det var simläraren som tog testet förra veckan, och när det visade sig att det fanns alger i vattnet förflyttades verksamheten omedelbart till en strand i Kila i Kimito för de resterande två dagarna.
Efter veckoslutet togs ett nytt test i Gammelby genast på måndag morgon, som visade att algerna försvunnit och man kunde återvända.
— Nu har jag inte hört av läraren sen dess, så jag antar att läget fortsättningsvis är bra, säger Lindroos.
Enligt Lindroos kan algsituationen ändra väldigt fort och beror främst på hur vindarna blåser, så man är hela tiden uppmärksam.
Han nämner Facebookgruppen ”Sinilevätilanne Kemiönsaari/Algsituation Kimitoön” som en informativ plats där folk aktivt frågar och ger svar om det rådande algläget på Kimitoön.
I Hitis och Rosala hoppas man kunna inleda årets simskola utan algbekymmer
I Hitis och Rosala inleds simskolorna på måndag, den 26 juli, och enligt simombud Anna Fihlman vid Folkhälsan i Hitis ser det för tillfället lovande ut.
— Vi hade lite alger här i ett tidigare skede av sommaren, så jag hann nog bli fundersam hur det ska gå för årets simskola. Men just nu är det bra, säger hon.
På Hitislandet ordnas en simskola på Österuddens strand, medan simskolan i Rosala håller till på en privat strand i Klobbviken.
Vid eventuella fall av alger vid någon av dessa stränder undersöker man först om läget skulle vara bättre vid en tredje strand som Folkhälsan har till sitt förfogande. Om det råkar finnas alger även där, förflyttas verksamheten i stället upp på land.
— Då blir det torrsim och lekar på stranden den dagen, och förhoppningsvis försvinner algerna tills följande dag. Men vi gör nog allt för att undvika inhibering, säger hon.
Omkring 20–30 elever brukar delta i Hitis respektive Rosala simskola. Fihlman får ännu den här veckan in nya anmälningar varje dag.
— Vi har haft tur med vädret och algerna de senaste åren, så vi får hoppas att det samma gäller den här sommaren, säger hon.
Till både Hitis och Rosala simskola kan man anmäla sig ända tills starten den 26 juli.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.