Förflytta dig till innehållet

Simskola för vuxna i Nagu i sommar – ”Lär dig simma eller finslipa tekniken”

Tuuli Meriläinen
Två kvinnor står i vattnet vid en strand och skvätter vatten
Sommarkul! Mia och Eveliina Weckman är båda aktiva inom Folkhälsan i Nagu och har själva deltagit i simundervisning för vuxna. Så länge vattnet är varmare än 15 grader hålls kurserna som planerat.

Lära sig att simma eller finslipa tekniken – på Folkhälsans simkurs för vuxna i Nagu utgår man från deltagarnas kunskapsnivå och bygger vidare på den.

Mia Weckman som är ordförande för Folkhälsan i Nagu berättar att man arrangerat simkursen för vuxna redan några gånger tidigare och att man fortsätter i år efter en paus förra sommaren. Kursen riktar sig till alla vuxna oberoende av kunskapsnivå och ålder.

– Om man redan kan simma men vill finslipa sin teknik så är detta också en bra kurs. Simläraren tar deltagarnas önskemål i beaktande om det är något speciellt man vill öva på.

Både Mia Weckman och hennes syster Eveliina Weckman, som är styrelsemedlem i föreningen, har själva deltagit i kursen och säger att man lär sig mycket redan under ett kurstillfälle.

– Man lär sig något nytt varje gång. Jag har själv märkt skillnaden i början och slutet av timmen, säger Eveliina.

Kursen är uppdelad på tre kurstillfällen: tisdagen den 25 och torsdagen den 27 juni klockan 17.15–18.45 och lördagen den 29 juni klockan 12.30–14.00. Mia säger att man inte måste delta i alla tre kurstillfällen utan kan delta då det passar en bäst. Även om man helst får anmäla sig på förhand på nätet så säger Mia att det inte är nödvändigt för vuxenkursen.

– Man kan bokstavligen också dyka upp på plats och ställe då kursen börjar. Simkurserna arrangeras på Framnäs där vi också har vårt badhus med omklädningsrum. Ifall stranden drabbas av blågröna alger så kan vi flytta kursen till simstranden i Mattnäs, säger Mia.

Idén till simkursen för vuxna föddes i Folkhälsan i Nagus styrelse och har med åren spritt sig till andra föreningar i skärgården.

– Idén till kursen föddes ur tanken att hitta på något roligt för att tacka dem som ställt upp i styrelsen och bidragit med sitt engagemang. Någon slängde fram idén att vi kunde åka och simma tillsammans och lära oss mer än bara hållas på ytan. Det blev inte av, men det var startskottet för vuxenkursen, säger Mia.

Priset för vuxenkursen är 5 euro per gång om man är medlem i Folkhälsan och 10 euro per gång för icke-medlemmar. Man kan betala vuxenkursen på plats kontant eller med kort. Den enda utrustning man behöver är baddräkt och vattenflaska.

– Allt annat är sådant som vi kan låna ut, till exempel simplattor och dolme, säger Eveliina.

Mia och Eveliina berättar att det alltid utgör en liten utmaning att hitta tillräckligt många simlärare för simkurserna men i år har man tre lärare: Elin Kari som är huvudansvarig samt simlärarna Karin Granqvist och Tilde Engström. De leder alla sommarens simkurser i Nagu, både vuxenkursen och simkurserna för barn.

Anmälan till simkursen för vuxna har öppnat den 5 juni. Sista anmälningsdag till barnens simkurser är på söndag. Teknikgruppen börjar vara full, men plaskgruppen, en veckas nybörjargruppen och intressegruppen har ännu gott om platser kvar. Totalt brukar 50–60 barn delta i Folkhälsan i Nagus simkurser. Antalet vuxna brukar vara mellan 2 och 6.

Trenden inom barngrupperna de senaste tio åren har enligt Mia varit att antalet barn som fortsätter från nybörjargruppen och intressegruppen till teknikgruppen har ökat.

– Det är roligt att se att barnen deltar flera år i följd och tar alla simmärken. De vill mer än att hållas på ytan!

Mera information på Folkhälsans hemsida under Folkhälsan i Nagu. Det finns också platser kvar på Folkhälsans barnläger i augusti för 1­–6-klassare.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter