Förflytta dig till innehållet

Simförbud vid Ispois badstrand – inget säkert samband med utsläppet som drabbade Runsalas stränder

Det råder badförbud vid Ispois badstrand. ÅU-foto


Vattenkvaliteten vid Ispois badstrand är inte tillräckligt bra för att man ska kunna simma där. Därför rekommenderar Åbo stads miljömyndigheter att vinterbadarna hålls på landbacken.
Att bakteriehalterna har stigit beror inte nödvändigtvis på det stora utsläppet av avloppsvatten i Reso å som bland annat förorenade vattnen norr om Runsala, säger miljövårdsinspektör Satu Ylhäinen vid Åbo stad.
– Vattenkvaliteten kan variera av flera orsaker. Till exempel så rinner det ut mycket näringsämnen i vattnet den här årstiden när det regnar mycket.
NTM-centralen tar ytterligare vattenprover i slutet av veckan eller i början av nästa vecka. Beroende på vad de visar tar man ställning om det krävs en längre uppföljning av vattenkvaliteten.
Senare tar man också ställning till om man ska brottsanmäla utsläppet.
Det var under tiden 4.11 och 8.11. som 35 000 liter orenat avloppsvatten rann ut i Reso år från Turun seudun puhdistamos pumpstation i Åbo.
Utsläppet berodde på ett mänskligt misstag i samband med ett saneringsarbete.

Dela artikeln

En kommentar: “Simförbud vid Ispois badstrand – inget säkert samband med utsläppet som drabbade Runsalas stränder

  1. Sussi Björkman skrev

    ”Till exempel så rinner det ut mycket näringsämnen i vattnet den här årstiden när det regnar mycket.”
    Övergödning av vattnen är ju som vanligt böndernas fel. Ispois som ju är ett stort jordbruksområde… Jo nej, men däremot är det en plats med stor grönbyggnation till vilken man oftast, eller alltid, använder jord av okontrollerad kvalitet. En bonde måste regelbundet markkartera (analysera jordmånen) och föra minutiös bok över varenda kilogram näringsmedel som tillförs. Varför gäller inte detta övriga samhällets användning av jord vid grönbyggnation? Det är ju inga små arealer (gräsmattor, vägslänter) det är fråga om och regnvattnet går rakt ut i havet. Inga fånggrödor här inte.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter