Sigyn kastade loss


I strålande solsken fick Sigyn glida nedför Aura å. Foto: Monica Forssell
Sigyn i sin docka kastade loss och bogserades av Fart och Pontus till Runsala båtvarv på tisdag morgonen. Uppläggningen på varv har förberetts hela vintern och på plats i Runsala finns redan virke för att bland annat förnya Sigyns master.
Renoveringen av museifartyget Sigyn kommer att ta cirka två år. En del av spanten, bordläggningen och riggarna kommer att förnyas.
Senaste stora renovering gjordes för tjugo år sedan i Mariehamn.
”Dimensionerna ombord på Sigyn är våldsamma”
Att en del av det virke som då användes redan behöver förnyas kom som lite av en överraskning, säger Kasper Westerlund, viceordförande i Stiftelsen för museifartyget Sigyn
-Dagens virke är helt enkelt sämre än vad det var förr, förklarar Westerlund.
Till exempel för bordläggningen behövs 8-9 meter långa och cirka en halv meter breda plankor
-Någon tipsade oss om att använda julgranen utanför Åbo domkyrka som virke men vi behöver inte tändstickor, skrattar Westerlund. Dimensionerna ombord på Sigyn är våldsamma.
Renoveringen kostar cirka 1,2 miljoner euro.
Åbo stad och Stiftelsen för Åbo Akademi understöder projektet finansiellt men allmänheten kan också understöda projektet genom att köpa olika produkter försedda med Sigyns logga. I höst kan man dessutom delta i en så kallad massfinansiering. Beskyddare av projektet är Åbo stadsdirektör Minna Arve.
Sigyn ägs av Stiftelsen för museifartyget Sigyn och det är stiftelsen som har det huvudsakliga ansvaret för renoveringen.
Allmänheten kan följa med restaureringsarbetet på Runsala båtvarv och det kommer också att rapporteras om hur arbetet fortskrider i sociala medier.

Sigyn är 131 år gammal. Hon gjorde sin sista fraktseglats 1937. Foto: Monica Forssell
Sigyn – en sällsynt skönhet
Sigyn byggdes på Gamla Varfvet i Göteborg 1887 av skeppsbyggmästare J.E Hübe för A.Landgrens änka.
Hon byggdes i ek och furu. Master och rår var av pitchpine (nordamerikansk tall) och hon löpte av stapeln, det vill säga sjösattes, den 15 juli 1887.
Ett vackert skepp
Sigyn och hennes systrar barken Gurli och briggen Galathea brukade kallas för ”Hübes skönheter” eftersom skeppsbyggmästare Hübe ansågs ha ett utpräglat sinne för skönhet hos sina byggen.
Också Gurli hade Åbo som hemmahamn en tid, 1901-1910, och ägdes under sin Åbotid av A.R. Svahnström i Nagu. Han sålde ändå henne till England.

Foto: Monica Forssell
Tremastade barkskeppet Sigyns huvuddäck är 45 meter långt, vattenlinjen mäter 42,6 meter och bredden på fartyget är 9 meter. Lastförmågan är 550 ton och stormastens flaggknopp ligger 32 meter över vattenytan. Den totala segelarean är 1000 kvadratmeter.
Ett barkskepp är ett segelfartyg med minst tre master och riggat så att alla masterna ha råsegeltackling utom den aktersta, som har gaffelsegel. Den vanligast förekommande typen förr i tiden var tremastbarken.
Korsade ekvatorn 36 gånger
Sigyn byggdes för långfart och ända in på första världskriget seglade Sigyn regelbundet på världshaven. Flera gånger seglade hon till Kanada, besökte hamnar i nordvästra Afrika och Sydafrika. Runt jorden seglade hon ändå aldrig och hon besökte inte Australien. Sigyn råkade heller aldrig få frakter som skulle ha fört henne runt det beryktade ”Hornet”.
Ekvatorn korsade hon 36 gånger och Atlanten 56 gånger.
Jungfruresan gick till England och därifrån vidare med en last kol till Galveston i Texas. Under den här resan förlorade Sigyn två man.
Den mest avlägsna hamn Sigyn besökte var Bangkok i dåvarande Siam år 1897.
Sista fraktresan 1937
Sigyn var en god seglare och på slör kunde hon göra 13 knop. På kryss cirka 7 knop.
I december 1913 gick Sigyn på grund vid Kristiansand i Norge och hennes skador var så allvarliga att hon förklarades sjöoduglig.
Efter att ha reparerats på Holms varv i Råå vid Helsingborg fortsatte Sigyn ännu segla men omriggad till skonertskepp med råsegel på fockmasten och snedsegel på stor- och mesanmasten. År 1927 köptes hon till Åland och sin sista fraktresa gjorde hon på sensommaren 1937.

Foto: Monica Forssell
Sjöfartsmuseet vid Åbo Akademi grundades 1936 och museiledningen beslöt några år efter grundandet att köpa Sigyn. Den 29 juni 1939 började man bogsera Sigyn från Grundsundaviken i Vårdö, där hon legat och följande dag förtöjdes hon vid sin kajplats under den då ännu halvfärdiga Martinsbron.
Sedan Sigyn kom till Åbo har hon i huvudsak fungerat som museum. Under kriget föll det bomber på kajen och splitter skadade både rigg och skrov.
År 1954 var Sigyn uthyrd till ett filmbolag för inspelning av filmen ”Laivan kannella” med bland annat Matti Ranin i en av rollerna och under ett par timmar satte Sigyn då segel och seglade på Erstan.
Hon har renoverats grundligt senast 1998-2001 i Mariehamn.
Sigyn är i dag världens enda bevarade barktacklade handelsfartyg av trä som gått i oceanfart.
Källa: Sjöhistoriska museet vid Åbo Akademi
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.