Sigyn fick tillbaka en del av sin rigg – två försök krävdes

Tremastade barken Sigyn, som ligger vid Varvstorget i Aura å i Åbo, fick på onsdagsmorgonen tillbaka sina tre master. Eller rättare sagt, de första delarna av de tre masterna.
De resterande delarna kommer att monteras på plats mars – april nästa år.
Ett första försök att sätta på plats de nytillverkade masterna gjordes förra veckan. Då visade det sig ändå att två masters vajrar hade förväxlats och monterandet av masterna måste avbrytas.
Det totala antalet vajrar som hör till masterna är 85. Antalet rep är 90. Hur många kilometer vajrar och rep det sammanlagt handlar om vågar projektchef Tapio Santala inte gissa.

På onsdagsmorgonen gick allt i alla fall som det skulle och Santala kunde pusta ut av lättnad.
Det är meningen att hela den omfattande restaureringen av Sigyn ska vara klar till juli 2021 då Åbo står värd för evenemanget Tall Ships Races. Då öppnar museifartyget också för allmänheten.

Masterna är tillverkade av 175 år gamla lärkträd från Fiskars.
Sigyn har renoverats vid Runsala båtvarv och bogserades tillbaka till sin plats vid Aura å i maj det här året. Hon ligger i en docka.
Åbo stad och Stiftelsen för Åbo akademi står för största delen av renoveringsbudgeten på cirka 1 miljon euro.

Fakta om barken Sigyn
Byggd på Gamla Varfet i Göteborg 1887 av skeppsbyggmästare J.E Hübe för A. Landgrens änka.
Byggdes i ek och furu. Master och rår var av pitchpine (nordamerikansk tall).
Sigyn löpte av stapeln, det vill säga sjösattes, den 15 juli 1887.
J.E Hübe byggde också barken Gurli och briggen Galathea. Skeppsbyggmästare Hübe ansågs ha ett utpräglat sinne för skönhet hos sina byggen.
Tremastade barkskeppet Sigyns huvuddäck är 45 meter långt, vattenlinjen mäter 42,6 meter och bredden på fartyget är 9 meter. Lastförmågan är 550 ton och stormastens flaggknopp ligger 32 meter över vattenytan. Den totala segelarean är 1000 kvadratmeter.
Ett barkskepp är ett segelfartyg med minst tre master och riggat så att alla masterna ha råsegeltackling utom den aktersta, som har gaffelsegel. Den vanligast förekommande typen förr i tiden var tremastbarken.
Sigyn har korsat Ekvatorn 36 gånger och Atlanten 56 gånger.
År 1927 köptes hon till Åland och sin sista fraktresa gjorde hon på sensommaren 1937.
Sjöhistoriska museet vid Åbo Akademi grundades 1936 och museiledningen beslöt några år efter grundandet att köpa Sigyn. Den 29 juni 1939 började man bogsera Sigyn från Grundsundaviken i Vårdö, där hon legat och följande dag förtöjdes hon vid sin kajplats under den då ännu halvfärdiga Martinsbron.
Sedan Sigyn kom till Åbo har hon i huvudsak fungerat som museum. Under kriget föll det bomber på kajen och splitter skadade både rigg och skrov.
År 1954 var Sigyn uthyrd till ett filmbolag för inspelning av filmen ”Laivan kannella” med bland annat Matti Ranin i en av rollerna och under ett par timmar satte Sigyn då segel och seglade på Erstan.
Hon har renoverats grundligt senast 1998-2001 i Mariehamn.
Sigyn är i dag världens enda bevarade barktacklade handelsfartyg av trä som gått i oceanfart.
Källa: Sjöhistoriska institutet vid Åbo Akademi
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.