Förflytta dig till innehållet

Showen måste fortsätta –Healthy Travel-projektet ska hjälpa kryssningsturismen under pandemier

Monica Forssell
En korridor på ett passagerarfartyg.
Rederierna har drabbats hårt av coronapandemin. Projektet Healthy Travel funderar på hur man kan organisera sjöfartsturismen på ett tryggt vis under både denna och kommande pandemier.

Man kan inte stänga ner samhället helt och hållet, men ska samhället hållas i gång måste man göra det förnuftigt och avväga riskerna mot nyttan.

Så resonerar Erik Niemelä, forskare i cellbiologi. Niemelä har sin bakgrund i cancerforskning, men han och flera andra på Åbo Akademi övergick till att forska i coronaviruset och vaccinutveckling då pandemin bröt ut.

Just nu medverkar Niemelä i Healthy Travel, ett Business Finland-understött projekt där både cellbiologer och forskare i industriell ekonomi samarbetar med hamnar, rederier, skeppsbyggare och företag inom medicinsk teknologi för att planera trygg verksamhet under pandemin.

Forskningsgruppen leds av ÅA-professorerna Kim Wikström och John Eriksson.

Maximal trygghet, minimal kostnad

I praktiken konsulterar projektet rederierna i hur man bäst kunde maximera trygga begränsningar och minimera den ekonomiska förlusten.

Det kan till exempel röra sig om att införa vaccinpass, fördela publiksamlingar, placera ut handspritsautomater och antimikrob-ytor på ett så effektivt, men ekonomiskt hållbart sätt som möjligt.

— Vi dryftar över en ny term, price per protection, det vill säga ”med så här mycket pengar får man så här mycket skydd”. Tänk exempelvis ett munskydd som kostar cirka en euro och minskar spridningsrisken med 90 procent, så då är price per protection hög, säger Niemelä.

Glad manPressfoto
Erik Niemelä, ÅA-forskare i cellbiologi, samarbetar med forskare i industriell ekonomi i projektet Healthy Travel. Pressfoto

Med hjälp av ekonomers synvinkel kan man hitta de lösningar som i praktiken är möjliga. Niemelä exemplifierar med att ur en epidemiologisk synvinkel vore det bäst om alla vandrade runt i isolerade rymddräkter, men det fungerar inte riktigt i praktiken.

En pusselbit i kampen mot pandemier

Projektet körde igång i augusti och ska pågå i två år. Fokus ligger specifikt på att konsultera fartygsturismen under coronapandemin. Rederiernas ekonomiska förluster under 2020 har varit avsevärda, men Niemelä ser att användningsområdet är mycket större än så.

Lika väl kunde man tillämpa samma sorts principer exempelvis skolor eller daghem, och på andra sjukdomsepidemier än coronaviruset. Healthy Travel är bara en del av pusslet i forskning som nu jobbar på att bygga ett samhälle som kan fungera under pandemier.

Healthy Travel är ännu i startgroparna, men har redan ritat upp en vägkarta som ska hjälpa forskarna att bygga lösningar på lång sikt.

Niemelä gläds åt att det finns intresse för att kombinera kunskap om virus och ekonomi. Han säger att denna sorts holistiska lösningar som pandemin tvingat fram är ett praktexempel på den sortens forskning han gärna ser mera av.

— I framtiden borde samhället satsa mera på tvärvetenskaplighet mellan det praktiska och akademiska. Det hjälper med at få fram åtgärder som faktiskt fungerar.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter