Förflytta dig till innehållet

Showdags i Pargas igen – ungdomsshowen Cloud 9 har premiär på onsdag

Energin sprudlar hos ungdomarna i dansnumren. Foto: Lasse Andersson


Ivern och energin är påtaglig då nästan alla av de femtio ungdomarna i Pargas stads i ordningen nionde (!) tvåspråkiga ungdomsshow drar igång med ett verkligt Bollywood-nummer, komplett med sång på hindi och färgsprakande scenkläder, paljetter och glitter. Men en natt ska ännu sovas innan premiären som är på onsdag i kultursalen i Pargas idrotts- och ungdomsgård.
Det handlar om några korta snuttar ur showen som presenteras för pressen på plats innan det under måndagskvällen blev dags för generalrepetition nummer två. På tisdag står föreställningen inför föräldrar och familj på agendan.
Den senaste veckan har inneburit många långa dagar, ofta mellan 6 och 8 timmar i PIUG, för många av deltagarna.

Cloud 9 – A show above them all

  • Totalt ca 60 ungdomar deltar i showen. Av dem ses 50 på scenen.
  • Ett tiotal alumner från tidigare show-uppsättningar finns med i kulisserna.
  • Premiär 9 januari klockan 18.30, ges 20 gånger fram till den 11 februari.
  • Biljetter i förköp via netticket.fi samt Kelovee och stadshuset i Pargas, Nagu ombudspost och Luckan i Åbo.
  • Webbplatsen hittas på show.pargas.fi.

Övat in låt på hindi

Duon Emma Eklund och Marielle Lindholm, båda på åk 8 i Sarlinska skolan, står för sången på hindi – för övrigt ett av sex språk som man framför låtar på i showen – och gör det med stor bravur.
Musiken är viktigt för dem också annars, de spelar nämligen tillsammans i bandet Lost in Pargas som figurerar i musikinstitutet Arkipelags regi.
– Vi började nog helt från noll med den här låten, vi har lyssnat på den på Spotify och övat in texten, säger de.
Approachen har varit litet olika för tjejerna. Då Emma läst texten och pluggat den vägen har Marielle istället lyssnat igenom låten på Youtube i karaokeversion och övat in texten den vägen.
– Det är ett roligt och häftigt nummer, man får verkligen bra fiilis av låten, säger Lindholm.
Hur är det, har ni plockat in andra låtar på hindi i era spellistor?
– Nä, det är nog bara den här, skrattar de.

Ny generation gör sin egen show

Konceptet med ungdomsshower i Pargas är väl rotat sedan år 2000 – och i år finns faktiskt en andra generationens showdeltagare med i ensemblen. En konstant som varit med hela vägen är Riddo Ridberg som också i år står för regin.
– I själva verket var de flesta av årets showdeltagare inte ens födda då den första showen sattes upp, konstaterar Ridberg.
Ungdomsshowerna går ut på att alla som vill vara med får delta – man håller inga auditions. Det enda kriteriet är att man antingen bor eller går i skola i Pargas – och att man bör gå minst på årskurs 7.
I år deltar ett sextiotal unga, vilket är något färre än de 72 som var med för tre år sedan. Rekordet härstammar från 2012 då 90 ungdomar figurerade på scenen.
– Det handlar först och främst om att årskullarna är mindre, intresset har nog hållits rätt så konstant, säger Isaksson.

Resan som genomgående tema

I år har showen resan som sin röda tråd. På basis av förhandstitten handlar det dels om att resa i mer traditionell bemärkelse, men det går också att ana mer allvarliga och filosofiska undertoner i det hela.
Kappsäckar ingår som en väsentlig del i både pjäsen och dekoren: man fick in över 100 kappsäckar av alla de slag efter ett upprop på sociala medier.
En av årets nyheter är att gymnasiestuderande från både Pargas svenska gymnasium och Paraisten lukio haft möjligheten att delta i planeringen och idékläckararbetet inför showen. Pargas stads kulturchef Fia Isaksson berättar att ungdomarna sammanlagt kunnat avlägga tre kurser inom ramen för showprojektet.
– Tidigare år har vi haft en skild idégrupp, men nu har den biten ingått i gymnasiekurserna. Studerandena har samarbetat med manusförfattaren Daniela Franzell som bearbetat manus utgående från de idéerna, säger Isaksson.

Många uppgifter

Förutom de ungdomar som står på scenen har ett tiotal unga jobbat i kulisserna med olika uppgifter inom teknik, kläder och marknadsföring. Det finns en uppgift för var och en, vare sig man vill stå på scenen eller inte. I och med att det undantagsvis har gått tre år sedan den senaste showen (januari 2016) har antalet deltagare som varit med tidigare minskat. De flesta som är med i år är helt nya medan det mer garvade gardet istället figurerar i kulisserna.
– Jag tycker också att det märks på helheten att det är en ny generation. Årets show ser kanske mera ut som ungdomarnas egen show än någonsin tidigare, säger Ridberg.
I bandet – som självklart heter ”Loud 9” – återfinns däremot två med rutin: Adrian Rantala gör show-rekord då han medverkar för femte gången och Mimi Sy är med för andra gången.
Med sig har de Skrain Hallux-duon Alfons Leham från Nagu och Valtteri Pinnioja från Korpo samt Pargasborna Oliver Helenius och Albin Fredenberg.
– Det knepigaste för bandet är då man ska byta mellan olika stilar och tempo, men annars har vi rätt bra koll på läget, säger Sy och får medhåll av Leham som är självsäkerheten själv.

Med på resan – i dubbel bemärkelse

För Declan Leaird från West Lafayette (ungefär mittemellan Chicago och Indianapolis) i delstaten Indiana i USA är showen en resa i dubbel bemärkelse. Leaird är ungefär halvvägs inne på sitt utbytesår via Rotary-organisationen. Han kom till Finland och Pargas svenska gymnasium i augusti och hoppade först på den valfria gymnasiekursen med showtema.

Utbytesstuderande Declan Leaird från USA är med i årets show. Foto: Mikael Heinrichs


– Då det klarnade att jag också kunde vara med i showen hakade jag på. Det har varit hur kul som helst, säger 16-åringen som fyller 17 om en knapp månad.
Från början hade han tänkt sig att show-kursen är en enkel kurs som inte kräver så mycket, men han konstaterar att det varit den bästa tänkbara kursen och en som gett honom en massa nya kompisar.
– Jag har aldrig någonsin gjort nåt liknande hemma i USA heller, att sjunga och dansa är nog inte det första man förknippar med mig. Men jag är rätt bra på att ta emot instruktioner, det kanske har kommit till nytta, skrattar han.

Vemodigt då ”tåget vänder”

Då showpremiären står inför dörren betyder det samtidigt att Leairds utbytesår är ungefär halvvägs.
– Jag har haft hur roligt som helst i Finland och därför känns det också aningen vemodigt att tåget vänder, säger ynglingen som ser fram emot att se ännu mera av Finland – trots att han bland annat hunnit med två Lapplandsbesök.
Hur är det med premiärnerverna?
– Nervös är jag nog inte, jag brukar ta det rätt så lugnt och vara ”chill”. Några grejer finns det som jag är aningen tveksam till, men det handlar främst om de snabba klädbytena och sådant, säger han.
Läs ocksåShowfebern stiger småningom i Pargas: premiär om två månader

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter