Businessfestivalen Shift lockar över 3 000 till Åbo båtvarv – "Artificiell intelligens handlar inte om robotar som tar våra jobb"


Vd Mari Männistö var nöjd med Åbo båtvarv som festivalområde. Det var första gången som festivalen ordnades där. Foto: Fredrik Häggman
– Om tio år kommer vi att ha teknologi som kan interagera med människor emotionellt. Känslorna är det som gör oss till människor, så att kunna skapa något som kan tala till oss på det planet vore verkligen väldigt speciellt. Och det är dit vi är på väg.
Det säger futuristen Richard Yonck, en av talarna på årets upplaga av affärsfestivalen Shift som körde i gång under torsdagen, och författare till en bok om emotionell artificiell intelligens (AI).
AI, det vill säga teknologi som efterapar mänskligt beteende, är ett av årets tre teman tillsammans med marina innovationer och cirkulär ekonomi.
Yoncks exempel med emotionella maskiner kan låta extremt, men överlag är de lösningar som presenteras under årets Shift mer jordnära.
AI var ett festivaltema redan i fjol, men i år har man velat fokusera på hur teknologin omsätts i praktiken.
– Hela fenomenet AI har kommit att omges av en viss hajp, men i år har vi velat gräva djupare. Det handlar inte om robotar som tar våra jobb utan om konkreta, praktiska tillämpningar av artificiell intelligens, förklarar Shifts vd Mari Männistö.

Harri Kaartinen visade upp hur intelligenta maskiner används inom lantmäteritekniken. Foto: Fredrik Häggman
Strax innanför ingången till festivalområdet bjuder Geodatacentralen, där man forskar i lantmäteriteknik, på ett exempel på hur AI kan implementeras praktiskt.
Vid sin monter har de ställt ut en automatstyrd bil och en apparat som flyter på en bräda i en uppblåsbar bassäng.
– Den kan användas till exempel för att kartlägga topografin i vattendrag, medan bilen kan användas för att undersöka vägskicket. Men främst handlar det om att skapa teknologi som underlättar behandlingen av datamaterialet, säger Harri Kaartinen som leder forskningen.

Ett tema var marina innovationer. Christian Hallberg var på plats för att visa upp Oceanvolts nya elmotorlösning för segelbåtar i storleksklassen 35 fot och uppåt. När båten går för segel laddas motorn med hjälp av propellern som då vinklar om bladen. Foto: Fredrik Häggman
Aktörerna som lagt upp montrar vid Shift är många. Vissa är stora, som Sandvik och Meyer, medan andra just har lämnat uppstartsfasen.
De akademiska inslagen är också många. Åbo Akademi är på plats, liksom Åbo universitet strax intill.
– Dels behöver vi synlighet – vi vill visa att vi är ett innovationsvänligt universitet. Dels är det ett sätt att hitta investerare till upptäckter som gjorts vid universitetet. Det är nämligen så att patenten för uppfinningar som gjorts vid ÅA tillfaller universitetet, som sedan kan till exempel ge licens för produktion. Då får forskaren en del av intäkterna, förklarar Stefan Willför, vice rektor med ansvar för forskning.
Två sådana uppfinningar presenteras under Shift – ett optiskt vitmedel och en vårtsalva.

Åbo Akademi var på plats med en egen monter. På bilden Stefan Willför, vice rektor, Mats Backman från UPM och Kenneth Sundberg, projektledare på Åbo Akademi. Foto: Fredrik Häggman
Shift har sammanlagt sex anställda, som ordnar festivalen med hjälp av 100 volontärer. Nytt för i år är att festivalen ordnas på Åbo båtvarv. I fjol ordnades den på Kakolaområdet och de två första åren vid Åbo slott.
– Vi vill inte vara på samma ställe varje år. Dessutom finns infrastrukturen på Åbo båtvarv sedan tidigare. Det var utmanande att ordna festivalen på Kakola, där det varken fanns avlopp eller täckta scener. Tälten äter en stor del av budgeten, säger Mari Männistö.
Tanken med festivalen är dels att sammanföra investerare och företag, dels att skapa nya nätverk.
Man väntar sig lite mer än 3 000 besökare under festivalens två dagar, vilket är ungefär lika mycket som i fjol. Enligt Männistö är festivalen lagom stor, även om de internationella inslagen kunde vara fler. I år är lite över 10 procent av besökarna utländska.
– Vi har hunnit blivit en etablerad businessfestival, vilket gör det lättare att locka besökare. Folk uppskattar att Shift inte är lika stelt som en traditionell businesskonferens, men mindre hektiskt än andra start up-festivaler.

Toni Marttila från Helsingfors kom till Shift för att nätverka. Foto: Fredrik Häggman
”Nästan så man glömmer att jobba”
Om målet var att skapa en avslappnad atmosfär verkar Shift ha träffat mitt i prick, enligt de som ÅU pratar med.
Vädret är strålande och blomdekorationerna i vattnet för tankarna snarare till musikfestivaler än affärskonferenser.
I vimlet hittas bland andra Helsingforsbon Toni Marttila, som jobbar med AR-teknik. På svenska kallas det förstärkt verklighet, och det innebär att man lägger till ett virtuellt lager på en verklig bild eller film.
Marttila exemplifierar med ett visitkort utan annan information än hans namn. När han riktar telefonkameran mot kortet dyker en bild och en länk till hans sociala medier upp på skärmen.
Till Åbo har han kommit för att knyta nya kontakter.
– Miljön är jättevacker och det känns verkligen som en festival. Det är nästan så att man glömmer att man faktiskt är här för att jobba.

3 000 personer väntas besöka Shift. Foto: Fredrik Häggman
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.