SFV delar ut stort antal medaljer och stipendier

— Vår förening, grundad år 1882, jobbar fortfarande 139 år senare med det som det svenska i Finland behöver för framtiden, säger Wivan Nygård-Fagerudd, styrelseordförande för Svenska folkskolans vänner, SFV.
— Vi jobbar för att de stöd vi fördelar ska resultera i verksamhet som gör skillnad, som gör världen bättre. Och vi gör det med ribban högt, genom att stämma av allt vi gör med forskning och med sakkunniga. Det är precis så ambitiöst som det låter, säger Nygård-Fagerudd.
Under veckan har SFV offentliggjort mottagarna av de tre största prisen. Nu har turen kommit till mottagarna av stipendier och medaljer.
Fem personer får Folkbildningsmedaljen, som delas ut till eldsjälar som sprider kunskap och bildning genom ett ideellt engagemang på svenska. Till medaljen hör en prissumma på 2500 euro.
Hagforsmedaljen tilldelas fem personer som erkänsla för förtjänstfull gärning till förmån för den svenska kulturen och det svenska språket i Finland. Till medaljen hör en prissumma på 2500 euro.
Fem lärare får SFV:s Svensklärarpris. Priset på 5 000 euro tilldelas på finska utbildningsenheter verksamma lärare som inspirerat och motiverat sina elever eller studerande till studier i svenska, ökat kunskaper och intresse för de nordiska länderna och som främjat samarbete mellan svensklärare.
Vidare delar SFV ut skrivarstipendium till två lärare. Stipendiemottagaren får kostnadsfritt delta i den fem dagar långa skrivarkursen Lärare skriver på Nordens Folkhögskola Biskops Arnö i Sverige.
Ett andra stipendium till Biskops Arnö tilldelas en författare som får en tre veckors vistelse på folkhögskolan.
Två personer får ett vistelsestipendium till Beijarholmen i Barösund, Ingå. Stipendiet tilldelas undervisande personal inom utbildning och småbarnspedagogik.
Ett vistelsestipendium till Lillholmen i Västanfjärd tilldelas en kulturarbetare och en bibliotekarie.
Folkbildningsmedaljen
Rolf Björkell, eltekniker, Sibbo. Björkell är en av Sibbos mest aktiva föreningsmänniskor. Han är initiativtagare till Nyländsk afton och arbetar outtröttligt för den lokala kulturens väl. Hans insatser i musik- och teaterverksamhet och lokalpolitik gör honom till en betydande personlighet för svenskt kulturliv i regionen.
Ann-Jolin Grüne, chef för samhällsengagemang, Helsingfors. Grüne har i över tio år arbetat för konkreta åtgärder för att integrera invandrare på svenska i huvudstadsregionen. Som utvecklingschef för integrationsverksamheten på Luckan i Helsingfors och tidigare för Helsingfors Arbis, har hon öppnat upp utbildningsvägar, arbetstillfällen och medborgarsamhället för invandrare på svenska.
Christian Wentzel, verksamhetsledare för Stationens Barn rf, Helsingfors. I sitt ansvarsfulla uppdrag att främja ungdomars välbefinnande fungerar Wentzel som en länk mellan lokala aktörer, ungdomsarbetare och marginaliserade unga vuxna. Genom sitt ofta helt ideella engagemang arbetar Christian med förebyggande verksamhet för att utveckla ungdomars och barns välfärd.
Gustav Wickström, författare, Åbo. Wickström är känd som Åbolands främsta lokalhistoriker. Utöver sitt författarskap är han en inspirerande föreläsare som med sin klarsynta framhållning och breda sakkunskap genom åren byggt upp en trogen publik.
Jerker Örjans, amatörhistoriker och båtentusiast, Mariehamn. Örjans, som är en av eldsjälarna bakom galeasen Albanus, Sjökvarteret i Mariehamn och Lappo skärgårdsmuseum, har ett levande intresse för traditionell åländsk skärgårds- och fiskekultur. Örjans skriver även böcker om sjöfart, kulturarv och personhistoria.
Hagforsmedaljen
Rosi Djupsund verksamhetsledare, Pargas. Djupsund är verksamhetsledare för Kulturföreningen Katrina. Hennes engagemang i Katrina kammarmusik har lett till ett spontant intresse för gruppsång på alla plan och bidrar till en känsla av samhörighet och sångarglädje inom föreningen. Djupsunds doktorsavhandling “Hur härligt sången klingar” representerar sångens betydelse som kulturell förankring även i praktiken.
Riko Eklundh, skådespelare, Helsingfors. Eklundh har vid sidan av sitt värv som skådespelare delat med sig av sitt kunnande och sin berättarglädje både muntligen och i bokform. Han har på ett initierat och inspirerande sätt öppnat dörrar till såväl teaterns historia som vårt lands omvälvande skeenden. Eklund har även piggat upp med sin verbala berättarförmåga på sociala medier, och visat att historien både kan lära och roa.
Ria Heilä-Ylikallio, professor, Vasa. Heilä-Ylikallio är professor i svenska och litteratur med didaktisk inriktning vid Åbo Akademi. I sitt arbete understryker hon kopplingen av litteratur och estetik inom undervisningen, vilket gett henne ett specifikt erkännande inom de pedagogiska kretsarna.
Tommy Olin, lokalhistoriker, Purmo. Olins helhjärtade engagemang har påtagligt bidragit till att såväl skapa nya kulturupplevelser som värna och levandegöra hemortens kulturarv. Genom sitt arbete för Fagerbacka fäbodställe, Pedersöre Teater och de lokalhistoriska arkiven i bygden har han delat med sig av såväl kunnande som tid på ett sätt som förtjänar den största respekt.
Eva Sundberg, dialektforskare, Kumlinge. Sundberg ägnar sig sedan många år tillbaka åt forskning av de åländska dialekterna, speciellt de unika dialekterna i den åländska skärgården. Hon ordnar föreläsningar och kurser samt ger ut skrifter kring dem.
Stipendier och pris
Ett skrivarstipendium för lärare tilldelas Moja Ladvelin, lektor i modersmål och litteratur vid Vasa övningsskolas gymnasium, och Malin Fagerström, förskollärare i lekskolan Gryningen i Sibbo.
Ett vistelsestipendium för författare på Nordens Folkhögskola Biskops Arnö i Sverige tilldelas Nora Hämäläinen från Helsingfors.
Vistelsestipendierna på Beijarholmen i Barösund i Ingå tilldelas Andraé Holmberg, slöjdlärare vid Hagelstamska skolan och Granhultsskolan, Grankulla, och Anni Ekström, vice föreståndare vid Prästgårdsbackens daghem.
Vistelsestipendier på Lillholmen i Västanfjärd ges till Marika Parkkomäki, skådespelare och dramapedagog från Helsingfors, och Catrin Wiik, bibliotekarie vid Nykarleby stadsbibliotek.
Svensklärarprisen, på 5 000 euro var, tilldelas Marjo Fränti vid Tampereen Yhteiskoulun lukio, Marjaana Halsas vid Haaga-Helia Yrkeshögskola, Jessica Lindfors vid Munkkiniemen yhteiskoulu och Kim Lindroos och Marita Mannfolk vid Åbo universitet.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.