Förflytta dig till innehållet

SFP:s Ghita Edmark ser tre alternativ för Kimitoövård

Åsikterna är många  beträffande Attendos och Esperis roll i Kimitoöns vårdfrågor. Ghita Edmark ser också möjligheter och  menar att de kan ha en avgörande roll för att hålla vård och arbetsplatser kvar på ön.


Om inte vårdjättarna Attendo och Esperi i fjol hade byggt vårdhem i Kimito  så skulle Kimitoöns kommun inte ha dagens intrikata läge beträffande vårdalternativ.
– Då en kommunal arbetsgrupp nyligen bad om råd (beträffande renovering eller inte av äldreboendena Alma- och Hannahemmet)- så blev svaret att det kanske inte skulle vara så klokt att renovera med tanke på att orten har två nybyggda nästan tomma vårdhem.
– Det svaret fick vi av dem som planerar landskapets framtida fastighetsanvändning, säger Ghita Edmark, ordförande för SFP på Kimitoön.
– Risken är alltså att landskapet, som 2020 väntas ta över all social- och hälsovård, efter tre år väljer att köpa platser i de nya vårdhemmen. Då står vi där med Alma- och Hannahemmen renoverade men med tomma hus och miljoner i renoveringslån, säger hon.
– Om vi inte renoverar finns likaså risken att landskapet hyr husen bara för de tre år som är obligatoriska.
– Ett tredje alternativ är att sälja fastigheterna. Då behövs inga nya lån. Tvärtom får vi in pengar. Jag lutar åt det här alternativet, säger Edmark.
Men läget kunde ha varit annorlunda.
– Om Alma och Hanna hade underhållits ordentligt och varit i skick så hade Attendo och Esperi knappast byggt nya hus här, tror Edmark.
Hur det blir nu vet ingen men redan i somras erbjöd vårdjättarna sig att ta över en stor del av vården på ön.
Attendo kanske upphör med social- och hälsovård i Finland, hur inverkar det?
– Om vi skulle göra ett avtal med Attendo så skulle företaget förstås vara bundet av sina skyldigheter, och vara tvunget att ordna med en ersättare. Allt beror på hur avtalen skrivs, säger Edmark.
Trots avtal hörs kritik till exempel från Raseborg om Attendo?
– Jag tror cirka 50 procent av alla äldreboenden i Finland drivs i privat eller tredje sektorns regi. Privat företagsamhet är välkommen. Men vi håller alla dörrar öppna, och förhandlar också med stiftelser och organisationer som Folkhälsan.
Hur ser du på risken att någon privat aktör får monopolställning så priserna sedan kan höjas?
– Inte önskvärt. Hellre en mångfald där också lokala vårdhem som Dahlia och Pasendo finns med. Priserna kan hållas i schack genom att många kommuner och i framtiden landskapet gör stora gemensamma upphandlingar.
Vad skulle Kimitoön vinna ekonomiskt på att låta en privat aktör ta över den verksamhet som nu finns i Alma- och Hannahemmen?
– Utan renoveringar skulle skillnaden per år bli drygt 300 000 euro för 91 platser i kommunens respektive Attendos regi, enligt en uträkning som har gjorts.
Du ser privata aktörer som enda utvägen?
– Nej, men en möjlig väg. För att trygga framtidens välfärdstjänster krävs inbesparingar. Några beslut har inte fattats och det finns mycket att fundera på. Till exempel servicen i skärgården och Dalsbruk, och det  tvåspråkiga åboländska vårdbolaget, säger Edmark.

Ännu står Esperis vårdhem Amos i Kimito tomt. Grannhuset, Attendos vårdhem Pärla som inte syns på bilden, har långtifrån fullt hus. Sammanlagt har Amos och Pärla rum för 62 patienter.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter