SFP:s egna lista väcker motstridiga känslor bland kandidaterna


Niklas Guseff, Ida Schauman och Sandra Bergqvist. Bildcollage: Tarja Kivelä
De tre SFP:are som redan tackat ja till en kandidatur i riksdagsvalet 2019 ser både fördelar och nackdelar med kretsstyrelsens beslut att gå till riksdagsvalet 2019 på egen lista.
Niklas Guseff, Sandra Bergqvist och Ida Schauman har lite olika åsikter om beslutet.
Mest tveksam är sjöbevakaren Guseff. För honom var den egna listan en överraskning och han hade hoppats på ett valförbund.
Beslutet får också konsekvenser för hans kandidatur. Som sjöbevakare räknas han som militärperson och får inte vara partipolitiskt aktiv. Den egna listan ställer honom därför inför en helt ny situation.
I ett primärval inom SFP skulle han ha kunnat ställa upp och om han blivit huvudkandidat skulle han sannolikt ha blivit invald och kunnat ta tjänstledigt under riksdagsvalet och sin mandatperiod. Nu måste han ta sig en tankeställare.

Niklas Guseff tvekar om sin kandidatur. Foto: Dan Lolax
– Jag måste fundera om det är möjligt för mig att ge mig med i leken. Om jag kandiderar på egen lista kan jag inte vara på jobb och måste ta oavlönad tjänstledighet. Med 17 jämnstarka kandidater är möjligheten att bli invald mycket mindre än som SFP: s toppkandidat i ett valförbund, säger Guseff.
Han hoppas ändå att den egna listan sätter fart på kretsen och ger flera kandidater en möjlighet att träda fram.
För SFP:s i Åbo ordförande Ida Schauman som har närvarorätt i SFP:s kretsstyrelse kom beslutet om den egna listan inte som någon direkt överraskning. Hon har följt processen på nära håll och visste vad som var att vänta.
– Det är svårt att säga vad som är rätt eller fel. En egen lista är alltid en chansning, men samtidigt spännande och utmanande. Det är inte alls omöjligt att trygga det åboländska mandatet. Vi har också i valförbunden fått så många röster att det skulle ha räckt till ett mandat.

Ida Schauman ser fram emot ett öppet race. ÅU-foto
Fördelen med den egna listan är att den engagerar fältet och ger möjlighet att fånga upp nya väljare, säger Schauman. Hon ska nu sätta sig ner tillsammans med sin kampanjgrupp för att göra upp strategin inför sin kampanj. Hon räds inte konkurrensen från de 16 övriga kandidaterna.
– Det är en bra och positiv sak med konkurrens. Den mobiliserar partifältet och väljarna och vi får nya namn med i den åboländska politiken. Den ger oss också möjlighet att nå nya väljare utanför våra traditionella målgrupper. Det ska bli roligt med ett öppet race.

Sandra Bergqvist. ser både fördelar och nackdelar med egen lista. ÅU-foto
Den tredje kandidaten som redan meddelat om sin kandidatur är Sandra Bergqvist, teamledare för det svenska teamet vid Finlands kommunförbund och tidigare styrelseordförande för Väståbolands stad. Hon säger att beslutet om en egen lista inte var helt oväntat.
– Det finns både fördelar och nackdelar med den. Men nu gäller det att köra stenhårt för att trygga vårt mandat, vilket är det viktigaste.
Nu blir kampanjupplägget ett helt annat än i ett valförbund med endast 2–3 kandidater. Kampanjen blir både större och synligare, säger Bergqvist.
– Det är klart att det blir ett annat upplägg, men det förändrar inte min kampanj och mitt beslut att ställa upp. För SFP är det nu allt eller inget som gäller och vi ska satsa allt i vår kampanj.
LÄS OCKSÅ: ”Vi fixar det åboländska mandatet på egen lista”
Artikeln korrigerad kl 15.15. Schauman sitter inte i SFP:s kretsstyrelse, men hon har rätt att närvara
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.