SFP:are är överens: Finland behöver EU, oberoende av vad oppositionen säger

Coronapandemin och den distansering pandemin innebär hotar politiken. Då vi inte möts ansikte mot ansikte är det så mycket lättare att konflikter blossar upp.
Det är Svenska riksdagsgruppens ordförande Anders Adlercreutzs budskap då han talar inför Svenska folkpartiets (SFP) medlemmar under partidagen på lördagen.
– I politiken brukar vi säga att det är frågorna som grälar, inte människorna och så här tycker vi också att det ska vara. Så är det ändå inte alltid, och det känns som att vi glider alltmer isär då vi inte träffas, säger Adlercreutz.
Han säger att Finland behöver en exitplan ut ur coronapandemin men också en exitplan ur det politiska klimat där allt tillåts, till och med hot.
Han betonar ändå att alla partier måste ha frågor de inte är redo att förhandla och kompromissa om, oberoende av om ett parti är i regeringen eller i oppositionsroll.
– EU är en sådan sak. Eller nej, EU borde vara en sådan sak. Men det är den inte längre.
”EU är inte partipolitik”
EU betyder enligt Adlercreutz trygghet, ekonomisk nytta, handel och växelverkan för Finland. EU ger Finland en röst och gör det möjligt för landet att klara klimatförändringen, säger han.
– Vi kan inte göra EU till en inrikespolitisk eller kommunalpolitisk fråga. Samlingspartiet var redo att göra det.

Adlercreutz syftar på Samlingspartiets utspel kring EU:s gemensamma återhämtningsfond då partiet stod i nyckelroll för att fonden skulle få godkänt i riksdagen, och partiet till en början meddelade att man röstar blankt i frågan.
– Det här får inte hända igen. Vi måste vara bättre än så. För så här är det tydligen, stabilitet verkar vara lite av en bristvara i finländsk politik.
Han säger att beslutsfattare måste klara av att friställa vissa frågor från partipolitik, och fram för allt från oppositions- och regeringspolitik.
– EU är en sådan fråga.
Intensifierat samarbete med Norden
Också Thomas Blomqvist, minister i nordiskt samarbete och jämställdhet, understryker i sitt tal hur svårt det är när vardagsmötena plötsligt övergår till att ske via datorskärmar. Han vill ändå ge hopp för framtiden och är övertygad om att nästa partidag kommer att ske på traditionellt vis utan skärmar mellan deltagarna.
Likt Adlercreutz nämner Blomqvist EU-medlemskapet och vikten av att Finland är en del av det samarbetet.
– Tyvärr fick vi ännu under behandlingen av återhämtningspaketet se att inte enbart Sannfinländarna i oppositionen var beredda att ge upp dessa viktiga värderingar som EU innebär. Också andra oppositionspartier var beredda att skapa om EU:s grunder för att kamma hem billiga poäng och för att slippa stå upp mot Sannfinländarnas retorik.
Blomqvist förnekar inte att de rådande reserestriktionerna inneburit att det nordiska samarbetet fått en tillfällig törn, men han betonar också att samarbetet framöver ska intensifieras.
– På partidagen för omkring ett år sedan lovade jag att göra mitt bästa för att förverkliga den nordiska visionen om att Norden ska bli världens mest integrerade och hållbara region.
Blomqvist säger att det har varit svårt och tufft att arbeta mot denna målsättning under de svåra förhållanden som råder. Samtidigt betonar han att Norden tillsammans kan lära sig av krisen och se till att bättre klara av att gemensamt möta framtida kriser.

Utmaningar även i framtiden
Också europaparlamentariker Nils Torvalds lyfter i sitt tal fram vikten av en fungerande och handlingskraftig union.
Torvalds uttrycker oro över den senaste tidens händelser i Belarus, och han tror inte att oroligheterna där kommer att bli de sista som unionen säkerhetspolitiskt kommer att tvingas möta.
Han nämner också det självklara orosmomentet just nu, coronakrisen, och poängterar att inte heller pandemin är den sista hälsomässiga utmaningen som unionen tvingas möta.
– Vi vet med en förskräckande säkerhet att det kommer att komma nya utmaningar av samma slag. Det kommer att tvinga den europeiska unionen att fundera hur man i framtiden möter den här typens utmaningar.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.