SFP vill ha nolltolerans mot vårdköer och uppbåd för alla – här är partiets valprogram i Egentliga Finland

SFP i Egentliga Finland vill också i fortsättningen jobba för att Åbolands sjukhus blir Egentliga Finlands vårdcenter för tvåspråkig vård.
I sitt regionala valprogram skriver SFP att man vill ha nolltolerans mot köer i vården.
– Håller inte vårdgarantin ska man få vård på annat håll, utan extra kostnad, står det.
Terapigaranti borde införas
Partiet vill också att en terapigaranti införs och att det ska vara möjligt att få ett recept på kultur och motion inom social- och hälsovården.
Psykisk hälsa borde vara något som prioriteras på nationell nivå.
Inom vården vill SFP utvidga användningen av servicesedlar.
– Utbudet av servicesedlar ska öka så att fler kan utforma den service, som har beviljats, på bästa sätt, står det i programmet.
Tillräckliga resurser för barnskyddet
Partiet vill att kommunerna får tillräckliga statsbidrag för att garantera trygga lärandemiljöer i skolan och dagvården. Tillräckliga resurser för barnskyddet och uppsökande ungdomsarbete finns också med i valprogrammet.
För att minska pressen vill SFP i Egentliga Finland att det ska vara möjligt att söka till universitet via många olika stigar, som betyg, inträdesprov, öppna högskolan och kvoter för personer med utländsk bakgrund.
– Universitetens autonomi att själva avgöra vilken antagningsgrund som lämpar sig ska givetvis gälla, står det i valprogrammet.
Uppbåd för alla
SFP i Egentliga Finland vill bredda uppbådet, så att det gäller alla i en åldersklass, oberoende av kön.
– Egentliga Finland är den viktigaste porten till det övriga Norden både kulturellt och ekonomiskt. Det här borde utnyttjas mycket mer, anser partiet.
När det gäller planläggning vill partiet minska på landskapsplanernas styrande effekt och i stället stärka kommunernas och städernas beslutanderätt i planeringsfrågor.
Skärgården ska vara bebodd året om.
– En genomtänkt och sporrande beskattning ska göra det möjligt för små och medelstora företag att utveckla sin verksamhet.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.