SFP vill att högstadiefrågan i S:t Karins diskuteras — de svenska barnen blir allt fler


De svenska barnen i S:t Karins blir allt fler. ÅU-foto
SFP:s Åsa Gustafsson vill att både tjänstemän och politiker i S:t Karins är medvetna om att det är trångt i S:t Olofsskolan i Åbo, och lyfte därför upp ärendet på måndagens fullmäktigemöte i S:t Karins.
Åbopolitikern Nicke Wulff, SFP, lämnade nyligen in en motion, där han anser att S:t Olofsskolan inte borde ta emot så många elever från andra kommuner på grund av utrymmesbristen i skolan.
Gustafsson säger att det för tillfället finns mer än 70 S:t Karinselever i S:t Olofsskolan.
– De behöver inte vara oroliga, de får naturligtvis gå kvar, men eftersom de svenska barnens antal ökar i S:t Karins måste frågan om ett eget svenskt högstadium diskuteras.
Vill att ärendet diskuteras
Hon säger att kommande årskullar är så stora att det i höst blir två klasser i åk 1 i S:t Karins svenska skola.
På måndagens fullmäktigemöte ställde hon en fråga i salen och fick svaret att frågan ska tas upp under våren.
— Stadsdirektör Harri Virta sade att tjänstemännen ska ha ett möte under våren och att informationen också på det sättet kommer att nå beslutsfattarna. Han sade också att staden måste utöka samarbetet med någon annan om Åbo säger nej till S:t Karinseleverna i fortsättningen.
Det blev alltså inget löfte om ett eget svenskt högstadium, men Gustafsson säger att hon vill att diskussionen förs i positiv anda med både tjänstemän och de andra partierna.
Hon säger att det är viktigt att trygga att S:t Karinsbarnen får en kvalitativ undervisning också i de valbara ämnena i högstadiet.
– Mitt mål är att det under min tid ska finnas en svensk skola i S:t Karins med årskurserna 1–9 och förskola och dagvård.
Samtidigt vill hon att elever från Pemar, Lundo och Pargas också eventuellt ska ha möjlighet att i framtiden gå högstadiet på svenska i S:t Karins.
LÄS OCKSÅ: Trångt i S:t Olofsskolan — inga planer på svenskt högstadium i S:t Karins trots 70 elever i Åbo
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.