SFP-oro för hur det ska gå med Kårkullas expertiscenter i Pargas – ”Det finns inga goda skäl att centralisera”

SFP:s fullmäktigegrupp i Egentliga Finlands välfärdsområde vill arbeta för att bibehålla den specialomsorg som finns på svenska i regionen i och med Kårkulla samkommun.
I Nyland finns ett förslag om att både den svensk- och finskspråkiga krävande specialomsorgen skulle centreras till HUS, i stället för att man skulle göra upp ett liknande samarbetsavtal över de tvåspråkiga välfärdsområdenas gränser som det Kårkulla i nuläget erbjuder.
”Kårkulla har en unik sakkunskap”
SFP:s fullmäktigegrupp i Egentliga Finlands välfärdsområde betonar att Kårkulla från första början har byggts upp för att vara ett expertcenter inom området med unik sakkunskap, där man delat med sig av sitt expertkunnande över områdesgränser.
På det här sättet har man kunnat hålla specialomsorgen nära de personer och deras familjer som behövt den.
SFP:s fullmäktigegrupp anser att det både är en nationell fråga hur specialomsorgen ordnas och en väldigt viktig lokal fråga, eftersom Kårkullas specialistcenter finns i Pargas.
– Fullmäktigegruppen kommer att arbeta för att bibehålla den specialomsorg som finns i regionen och för att de personer som behöver den här omsorgen också i framtiden ska få den lokalt, skriver Regina Koskinen, ordförande för nationalspråksnämnden i ett pressmeddelande.
Enligt SFP finns det inga goda skäl till att centralisera och bygga om det fungerande nätverket av expertkunnande som redan finns inom Kårkulla.
– I stället borde man satsa på att utveckla det som redan finns uppbyggt.
Ett nytt KUR-hus sedan 2020
Koskinen betonar att det sedan mars 2020 på Kårkullabacken i Pargas finns ett nytt hus med den samlade expertisen som mångprofessionellt erbjuder tjänster i kris-, undersökning och rehabiliteringsperioder.
– Ett fortsatt samarbete mellan välfärdsområdena är nödvändigt för att den här serviceenhetens verksamhet ska finnas kvar även i framtiden, säger Regina Koskinen.
”Att inte bli förstådd skapar oro”
Hon understryker att det är av största vikt att alla kommer ihåg att specialomsorgen finns till för servicetagaren.
– Delaktighet är en central värdegrund. Men för att vara delaktig måste servicen vara begriplig och här är modersmålet särskilt viktigt. Att inte bli förstådd skapar oro, och ger illamående, därför är det så oerhört viktigt med fortsatt trygg service på svenska så som den på Kårkulla, säger Regina Koskinen.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.