Förflytta dig till innehållet

SFP och Samlingspartiet på gemensam lista

Välfärdsområdesvalet drar i gång genast efter helgerna. Vilka partier kommer att vinna valet? ÅU analyserar partierna inför valet.

De politiska partiorganisationerna står inför en ny situation. Hur ska man erövra största möjliga politiska inflytande i det nya välfärdsområdet i Egentliga Finland? Vilket parti lyckas välja den vinnande strategin?

SFP och Samlingspartiet har valt att gå till val på en gemensam lista. Det är inte första gången SFP och Samlingspartiet hittar varandra i Egentliga Finland.

Valförbund motiveras ofta med att det endast handlar om ett tekniskt valsamarbete. Motiveringen är i huvudsak rätt, men valförbund görs oftast utgående från taktiska och strategiska målsättningar. Partierna vill optimera och säkra en viss representation i de organ valet gäller.

Valsystemet man använder i Finland uppmuntrar till och med till valförbund, eftersom valförbunden gynnar stora partier och ofta ger dem fler platser än vad endast partiets egna röster skulle säkerställa. Samlingspartiets och SFP:s gemensamma lista ställer upp det maximala antalet kandidater, 98 namn finns på listan. Samlingspartiet har 83 kandidater och SFP har 15.

Samlingspartiet har flera kända namn på sin lista. På listan finns partiordförande Petteri Orpo, riksdagsledamot Ilkka Kanerva och vice borgmästaren i Åbo Ville Valkonen. Dessa namn kompletteras med flera starka lokalpolitiska profiler från olika kommuner i landskapet. Om Samlingspartiet lyckas locka sina väljare till valurnorna i januari, kommer partiet att ha många representanter i det nya välfärdsområdesfullmäktige.

Samlingspartiet var störst i Åbo i kommunalvalet i juni och för tillfället är partiet Finlands största parti enligt opinionsundersökningarna.

SFP:s lista kan anses vara en liten överraskning. Riksdagsledamoten Sandra Bergqvist, röstmagneterna i kommunalvalet i Åbo och den högsta politiska ledningen i Pargas och Kimitoön saknas från SFP:s lista. SFP har fem namn från Åbo, tre från Pargas och de övriga på listan representerar ensamma sin kommun.

SFP:s starkaste kort i valet kommer att vara de trogna väljarna, som nu kommer att behövas mera än någonsin, om SFP ska klara av att få en plats i det nya välfärdsområdets styrelse. Styrelseplatsen kommer att vara viktig, för att påverka de kommande besluten och besluten som berör vård och omsorg på svenska.

SFP fick 4967 röster i kommunalvalet i Åbo. Kommer Niklas Guseff, tidigare aktiv politiker på Kimitoön och nu medlem i sjukvårdsdistriktets styrelse, att göra ett genombrott i Åbo? Hur lyckas Kjell Wennström samla röster i Åbo? Kommer Kimitoöborna att sluta upp bakom Carita Backas? Hur kommer man att rösta i Pargas? Kommer Åsa Gustafsson från S:t Karins att locka Åboröster?

För SFP:s del är frågorna många och denna gång kan valdeltagandet och valkampanjen ha en stor betydelse för slutresultatet.

Det kommer att vara intressant att ta del av valresultatet och se hur nyckelpigorna klarar sig på blåklintsängen.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter