Förflytta dig till innehållet

SFP i Pargas leder alla nämnder utom en – partiet har också majoritet i stadsstyrelsen

ÅU-foto

På tisdag klockan 17 möts nya stadsfullmäktige i Pargas bland annat för att slå fast vem som ska sitta i stadsstyrelsen och vem som ska sitta i vilka nämnder.

Efter kommunalvalet fick SFP majoritet med 19 av 35 platser i fullmäktige. Därmed har partiet också majoritet i den nya stadsstyrelsen med sex platser av elva, och majoritet i alla nämnder.

De fem återstående stadsstyrelseplatserna har de andra partierna fördelat så att Samlingspartiet får två platser, medan Sannfinländarna, De gröna och SDP får en plats per parti.

Vänsterförbundet som tidigare har haft en plats i stadsstyrelsen finns inte med i den nya styrelsen.

Partierna vill inte ge ut namnen på de blivande stadsstyrelseledamöterna eller nämndmedlemmarna i förväg.

Bergqvist och Granberg föreslås leda Pargaspolitiken

SFP har dock redan tidigare föreslagit att Sandra Bergqvist, riksdagsledamot, blir fullmäktiges ordförande, och att Gunilla Granberg, utvecklingschef vid Axxell, blir stadsstyrelsens ordförande.

Maija Elenius, ordförande för Samlingspartiet i Pargas, säger att Samlingspartiet och Vänsterförbundet efter partiernas förhandlingar får varsin vice ordförandeplats i stadsfullmäktige.

Majoritetspartiet SFP tar ordförandeposterna i alla nämnder, utom i revisionsnämnden.

Enligt Tomas Björkroth, SFP:s gruppordförande, går den till Samlingspartiet.

Mer öppenhet i beslutsfattandet önskas

Efter förhandlingarna mellan partierna efter valet säger Samlingspartiets Maija Elenius, stadens tidigare ekonomichef och ersättare i nya stadsfullmäktige, att ett allmänt önskemål är mera öppenhet i beslutsfattandet jämfört med tidigare.

– Det finns människor som låter bli att rösta för att de inte förstår vad som ligger bakom besluten, medan andra inte vill ställa upp som kandidater för att de upplever att man bara är en gummistämpel. Också samarbetet mellan förtroendevalda och stadens tjänstemän borde förbättras.

Hon tycker också att det borde finnas en projektchef som är ansvarig för det nya skolcentret från stadens sida.

– Normalt vid stora byggprojekt finns det en som håller i trådarna. Nu är många involverade, och det är bra, men det måste finnas en ansvarig, som har tid att sköta projektet, annars funkar det inte. Då finns risken att det går som i Åbo och då blir tjugo miljoner plötsligt något helt annat.

En stor utmaning för det nya fullmäktige blir social- och hälsovårdsreformen, som ritar om hela den kommunala kartan i och med att både pengar och jobb flyttas till den nya förvaltningsnivån.

Enligt nuvarande planer väljs det nya välfärdsområdets fullmäktige den 23 januari 2022.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter