SFP i Egentliga Finland räknar dagar tills röster räknas

Vinn eller försvinn SFP i Åboland, var Hbl:s största nyhetsrubrik i söndags. Underrubriken säger att SFP blev utan valförbund och riskerar förlora hela kretsen.
Bekanta tema för våra läsare, och å andra sidan: Inte var det självklart senast heller att Stefan Wallin skulle bli omvald. I val är ingenting säkert, det handlar för det första om att folk ska rösta, och för det andra rösta på ett visst sätt.
På SFP:s webbsajt för Egentliga Finland finns knapphändigt med information om riksdagsvalet och ingen förteckning över nominerade kandidater. Den vägen är det kanske inte tänkt att den presumtiva väljaren ska surfa in och stöda partiet, även om uppbackning är exakt vad SFP nu suktar efter.
På webben lotsar kretsen i stället in oss på dess Facebooksida, och här finns aktuell information och bland annat bildbevis på att riksdagskandidater från kretsen det gångna veckoslutet deltog i kryssningen bland 450 SFP-aktiva, den kryssning som var avstampen till Hbl-reportaget och som du kan läsa om här.
En stor del av de kandidater som hittills har nominerats deltog i kryssningen. I Egentliga Finland har SFP nu 13 nominerade av de 17 partiet får ställa upp, när man inte ingår i något valförbund.
För fyra år sedan var SFP i valförbund med Saml och kandidaterna var två, Wallin och Ida Schauman. Han fick 9 787 röster, hon fick 3 324. Ett gott resultat och Wallin blev invald med valkretsens fjärde högsta personliga röstetal.
Utan valförbund säger valmatematiken att SFP:s 17 kandidater behöver omkring 14 000 röster för att garanterat få en invald. De hittills nominerade är Ulla Achrén (Åbo), Sandra Bergqvist (Pargas), Markus Blomqvist (Åbo), Åsa Gustafsson (S:t Karins), Barbara Heinonen (Pargas), Mikael Holmberg (Pargas), Sixten Laine (Kimitoön), Märta Marjamäki (Nådendal), Folke Pahlman (Pargas), Ida Schauman (Åbo), Sharie Sveholm (Åbo), Peppi Wilson (Kimitoön) och Nicke Wulff (Åbo).
Förutom regional spridning finns spridning över politisk profilering, yrkesskrån, kön och ålder. Allt sådant som ska ge den bredd som partiet behöver för att mobilisera väljare.
Det som inte finns är ett namn som skulle vara klart tyngre än de andra.
Det kan vara en nackdel, men det är också en fördel, det antas mobilisera inte bara väljarna utan också kandidaterna till en synlig, aktiv och äkta fajt.
Hbl spekulerar att det i nuläget finns fyra namn som är tyngre än de andra. I alfabetisk ordning; Achrén, Bergqvist, Schauman och Wulff. ÅU tror sig kunna lägga till ett femte, Heinonen.
Tre kandidater kan kallas unga: Schauman – med visst förbehåll, hon var kandidat även senast, sitter i Åbofullmäktige och fyllde 30 på ovan nämnda kryssning – samt Sharie Sveholm och Peppi Wilson.
Fyra kandidater har passerat 60, nämligen Achrén, Laine, Marjamäki och Pahlman. Resten hittar vi åldersmässigt emellan dessa siffror.
Åldern kan ha en viss betydelse. Om SFP ska fortsätta sin stolta tradition med riksdagsledamöter från Åboland är det i detta val framtidsnamnet skapas.
Åldern har också en betydelse om man antar att väljarkåren vill rösta på en intressebevakare som påminner om en själv. Men igen, åldern är bara en faktor bland många.
Tillbaka till SFP-kretsens Facebooksida. Den bjuder på en tillbakablick på det vi ovan kallade stolta traditioner.
På sidan finns en annorlunda julkalender där de tidigare riksdagsmännen Carl Olof Tallgren (i riksdagen 1961–1975), Christoffer Taxell (1975–1991) och Jan-Erik Enestam (1991–2007) har tänt ljus för första, andra och tredje advent. Det fjärde adventsljuset tändes av Stefan Wallin, sittande (2007-) och avgående riksdagsman.
Idén med julkalendern är trevlig och videoklippen välgjorda.
Osökt uppstår ändå frågan: Vem ska tända femte ljuset… ajdå, det finns ju inget sådant?
Lyckligtvis – för SFP – handlar inte valet om adventsljus.
Det handlar i stället för SFP-väljare att hitta den kvinna eller man som ska representera den här regionen i fyra år framöver.
Senast det var en kvinna var 1911–17, hon hette Jenny af Forselles. Men kanske 2019 blir ett kvinnoval?
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.